Крајем прошле године, сходно иницијативи Општине Беране, Министарство екологије и просторног планирања и урбанизма покренуло процедуру за наставак израде пројектно-техничке документације за изградњу Центра за прихват животиња са Цитес листе и ЗОО вртом. Министарство је, у сарадњи са надлежним службама Општине Беране, припремило документацију за расписивање Међународног конкурса за идејно архитектонско решење Центра за прихват животиња са Цитес листе и ЗОО врта са припадајућом контакт зоном укупне површине од 5,8 ха.

За Конкурсни фонд је било планирано 40.000 € из државног буџета. Због сајбер напада на сајт Владе Црне Горе, на међународном конкурсу расписаном у октобру мјесецу пристигла су само два рада од минимум три, колико је било прецизирано конкурсним позивом. Конкурс је из тог разлога био поништен.


Према ријечима менаџера Општине Беране Марка Лалевића, доласком на место Главног државног архитекте, господина Владана Стевовића, покренута је нова конкурсна процедура, увећан је износ наградног фонда на 50.000 € , расписан нови конкурсни позив, и одабрани еминентни чланови жирија којег ће, поред представника Општине и Министарства екологије просторног планирања и урбанизма, чинити и декан Архитектонског факултета Универзитета у Београда проф. др Владан Ђокић, декан Архитектонског-грађевинско-геодетског факултета у Бања Луци проф. др Саша Чворо, и проф. др Душко Ћировиц професор на Биолошком факултету Универзитета у Београду.

,,Очекујемо велики заинтересованост пројектаната из цијелог свијета и успешан завршетак конкурса. Конкурс је међународни, општи, идејни, једностепени и анонимни, отворен од 20. фебруара 2023. године до 25. априла 2023. године. Рок за објаву резултата Конкурса је 16. мај 2023. године“, истакао је Лалевић.