Уз присуство бројних посјетилаца из различитих крајева Србије и Црне Горе у војвођанском мјесту Савино Село код Врбаса 19. новембра, 2016. године, одржан је 25-ти јубиларни скуп, поводом славе Васојевића,  Св. Архангела Михаила.

untitled-12Скупу су у име Општине Беране, присуствовали Горан Киковић, предсједник СО-е Беране, Светомир Аковић, секретар Секретаријата за финансије и економски развој, Младен Стијовић, секретар Секретаријата за општу управу и друштвене дјелатности,  Иван Радевић, директор Туристичке организације Беране, Славиша Бабовић, службеник Туристичке организације Беране и чланови Удружења Васојевића, Добривоје – Дојо Вешовић и Миличко Трифуновић.

Поводом крсне  славе Васојевића и дана оснивања Удружења,  приређен је  богат културно-забавни програм у којем су учествовали познати глумци, гуслари и естрадни умјетници, који су дали посебан тон цијелом догађају.

У име домаћина присутне су поздравили, Марко Ђукић, предсједник Удружења Васојевића у Савином Селу,  Вук Дедовић потпредсједник    и академик проф. др  Милија Зечевић, почасни предсједник удружења.       

Марко Ђукић  је нагласио да се  млади   из године у годину окупљају у све већем броју, што говори да оваква окупљања имају будућност. Он је подсјетио присутне на дан када је основано Удружење далеке 1992. године и да је то било прво такве врсте у ондашњој Југославији, уз подсјећање да је послије Другог свјетског рата извршена колонизација становништва из ондашњег андријевичког и беранског среза у Савино Село и то у два наврата, гдје је свој нови дом пронашло око 400 породица из Васојевићâ, који су се скућили и прилагодили датим околностима.

Дедовић се осврнуо на значај оснивања удружења и активности које је имало у протеклих 25 година.

 Милија Зечевић је пожелио домаћинима скупа да и у наредном периоду приређују сличне братске свечаности, похваливши њихов рад и прегалаштво да окупљају своју браћу из свих крајева. Позвао је припаднике племена Васојевићи, да помажу и улажу у свој завичај, који је дуже времена запостављен.

kkkkkУ име општине Беране,  присутне је поздравио,  Горан Киковић и  пожелио домаћинима  да и у наредном периоду приређују сличне свечаности, изразивши захвалност  што окупљају своју браћу из свих крајева Црне Горе, Србије и других крајева.

Подсјетио је да су српски манастири и цркве очували национални и духовни идентитет Васојевића,  “на светим водама Лима“.

Сарадња између Берана и исељеника у Војводини,  траје дуги низ година и она ће бити настављена и убудуће. Тим прије, јер је Беране отворен и слободан град за све добронамјерне људе овога свијета и позвао све оне који нијесу посјетили Беране да то учине, и да што више бораве у завичају својих предака,јер је најљепше тамо гдје се човјек роди.

Он је на крају поздравио присутне уз жељу да свети Архангел Михаило својим анђеоским крилима обасја и заштити припаднике великогВасовог племена и да унесе сјај, срећу и радост у њихове домове, уз поклич – “још нас има поред Лима“.