Документарни филм „Васојевићи, највеће српско племе Немањића сој -Природне и духовне лепоте“, премијерно је приказан синоћ у Југословенској кинотеци у Београду. Завичајном скупу присуствовао је предсједник Општине Беране Тихомир Богавац.

Фото: З. Јовановић


Филм је настао према идеји проф. др Милије Зечевића и др Михаила Зоговића. Рађен је по мотивима из књиге др Јагоша Вешовића а режирао га је професор Драган Елчић.


Како аутори филма истичу, циљ је био да се кроз филмско, умјетничко дјело – без икакве политичке конотације – представи снага племена које је чувар ризнице историјских предања, високе националне свијести и етничке снаге. Истовремено, представљене су и духовне и природне љепоте васојевићког краја, те промовисане благодети Берана, Андријевице, Плава, Колашина и града Подгорица.


,,Од Ножице до Љешнице, од Лијеве Ријеке до Берана, свуд је прошла наша филмска екипа. Снимили смо свако село, сваки заселак, сва места Васојевића… Био је то мукотрпан посао, а колико смо успели, показаће време” – обратио се публици др Драган Елчић, декан Академије умјетности.

Предсједник Богавац казао је да је филм испунио сва очекивања и на најбољи начин представио духовне и природне љепоте Васојевића, културу и традицију. У име Општине Беране упутио је ријечи захвалности свима који су учествовали у реализацији овог захтјевног пројекта.


На премијери говорио је и почасни предсједник Удружења Васојевића, др Милија Зечевић.


,,Ово дело приказује неописиво природно благо, али је и извор духовне лепоте. Поносимо се нашим великанима, а најважније је да смо од једног, од Васа Васојевића, чији је прадеда био Васоје” – нагласио је др Зечевић.

Испред Општине Беране, односно Туристичке организације, премијери су присуствовали и Милош Божовић и Савиша Бабовић, који су учествовали у активностима приликом снимања филма, односно пружали логистичку и другу помоћ, у циљу што успјешнијег снимања материјала за филм на чијелом подричју Васојевића.


На крају су потомцима Васојевића уручени поклони, док је дружење настављено у „Аеро-клубу“.