Општина Беране и Центар за грађанско образовање потписали су Меморандум о сарадњи у реализацији шестог Фестивала филма о људским правима „Убрзај 2015“ , чији је организатор ова НВО.

Према ријечима Далиборке Уљаревић, директокторице Центра за грађанско образовање, фестивал ће се ове године у Беранама реализовати као пилот пројекат, а већ годинама у низу исти се организује у Подгорици гдје је прошле године окупио око три ипо хиљаде људи. У оквиру Фестивала додјељују се појединачне награде за афирмацију људских права, као и награде организацијама.

Фестивал филма о људским правима има за циљ да посредством филма допринесе подизању свијести грађана и грађанки о важности људских права и њихове заштите и унапређења, као и вриједносног оквира који подстиче хармоничне односе међу различитостима по било којем основу.

Предсједник општине Драгослав Шћекић истакао је овом приликом да Општина Беране улаже напоре да се допринесе његовању људских права и слобода како кроз активности локалне управе, тако и кроз подршку невладином сектору. Како је истакао, када је у питању значај људских права најбоље говори примјер вишегодишње борбе грађана Берансела за измјештање привременог одлагалишта комуналног отпада Васове воде.

За реализацију шестог Фестивала филма о људским правима „Убрзај 2015“ подршку је дала и Америчка амбасада у Црној Гори.

У Скупштинској сали општине Беране у периоду од 13. до 14. децембра 2015.године биће приказана четири филма: „Citizenfour”, „Mustang“, ,,Такси“ и „Један дан у Сарајеву“.

Састанку су присуствовали др Зоран Марсенић, потпредсједник општине и Зоран Јојић, секретар за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО.

Погледајте спот Убрзај – Фестивал филма о људским правима 2015: