Представништво УНИЦЕФ-а за Црну Гору у сарадњи са Владом Црне Горе већ другу годину за редом спроводи програм у оквиру којег се имплементира кампања „Свако дијете треба породицу“ у циљу промоције хранитељства у Црној Гори.

Тим поводом у великој сали општине Беране организован је Дан отворених врата“ Центра за социјални рад Беране, коме су присуствовали познати британски глумац Николас Линдхерст, шеф представништва УНИЦЕФ-а за Црну Гору Бенџамин Перкс, директор Центра за социјални рад Беране Ранко Раичевић као и представници Министарства рада и социјалног старања.

Присутне је испред Општине Беране поздравио предсједник Драгослав Шћекић који је изразио задовољство што му је припала част да отвори овај догађај, имајући у виду значај теме промовисања и заштите дјечјих права.

„Општина Беране посвећена је заштити и унапређењу права дјеце, и посебну пажњу усмјерили смо на ову тему, у протеклом периоду. Разумијевајући потребе дјеце, проблеме с којима се родитељи суочавају у одгајању, васпитавању и школовању реализовали смо мноштво активности како бисмо им, бар донекле, олакшали најважнији посао – одгој дјеце. Спремност породица да помогну дјеци која су остала без породичне његе, да брину о њиховом здрављу, васпитању и образовању у топлини породичног дома хуман је позив који захтјева подршку институција система. Као и у свакој области, и овдје је потребно унаприједити капацитете и оспособити стручни кадар“- ријечи су предсједника Шћекића. Он је истакао да ће Општина Беране подржати овакве програме, јер брига о најмлађим члановима предуслов је здравог друштва, у којем сви грађани развијају своја права и потенцијале у одговарајућем амбијенту, јер какви смо ми, таква је и Црна Гора, такво је и Беране.

Бенџамин Перкс казао је да се број хранитеља учетворостручио и подсјетио на циљ УНИЦЕФ-а да до 2017. у институцијама не буде више дјеце до три године – „Јер је сваком дјетету потребна, пажња, разговори, љубав, и то сваког сата и сваког дана“- казао је Перкс.

Британски глумац Линдхерст подијелио је своје хранитељско искуство и позвао све људе добре воље да подрже кампању ,,Свако дијете треба породицу“.

На догађају је презентована кампања. Презентацији су присуствовали хранитељи из Берана, који су са присутнима подијелили своје хранитељско искуство.