,,Највиши државни чиновници и представници онога времена били су образовани и отмени људи, склони свим модерним трендовима, али дубоко загледани у прошлост свог народа, у његове националне интересе, а у свему томе, дозволите да примијетим, прво мјесто заузимао је дипломата испред чије куће стојимо”- казала је данас, између осталог, Виолета Фолић, опуномоћенa представница предсједника Општине за учешће на отварању Школе.

Петнаеста међународна Љетња школа за младе дипломате „Гавро Вуковић“ отворена је данас у Спомен кући – првог црногорског министра иностраних послова и оснивача црногорске дипломатије, војводе Гавра Вуковића у Беранама. Снага дипломатије: Спречавање конфликта, очување мира и оснаживање просперитета тема је овогодишње Диоломатске школе, на којој учествује око 47 младих дипломата из више од 32 земаља свијета.

На отварању су говорили, поред директорице Фолић, министар вањских послова Ранко Кривокапић и стална представница УНДП-а Даниела Гашпарикова.

,,Многа своја виђења оног времена, али и промишљања и понирања у дубље слојеве друштвених и политичких догађаја, војвода Гавро Вуковић је саопштио у својим Мемоарима, који, слободно могу рећи, треба да представљају редовну литературу на свим дипломатским школама и семинарима, које похађају црногорске младе дипломате. Између много чега, Војвода је записао да о свим догађајима и историјским личностима треба судити и пресуђивати на основу околности и мјерила времена у ком су се задесили, а не према мјерилима и околностима савременог момента, из којег се посматрају“- истакла је Фолић, опуномоћенa представница предсједника Општине за учешће на отварању Школе, уз поруку да дипломатија даје свјежину и полет, пробија путеве сарадње и гради мостове заједништва.

Министар Кривокапић изразио  је задовољство боравком у кући црногорског дипломате Гавра Вуковића, а  поводом одржавања још једне у низу  Љетње школе за младе дипломате, гдје представници многих земаља стичу знања и вјештине од значаја за остваривање постављених циљева у међународним односима.

 Црна Гора, како је казао Кривокапић,  2008.године у маломе се одужила, првом црногорском дипломати дајући Дипломатској академији име Гавро Вуковић: ,,Мало за некога ко је стварао универзалну вриједност Црне Горе , мало за неког ко се борио за Црну Гору пером,  духом и мудршћу“, казао је министар.  Изразио је увјерење да ће петнаеста генерација полазника Дипломатске школе ,,Гавро Вуковић“, будући неформални амбасадори Црне Горе, са овог путовања понијети дио душе Црне Горе, а самим тим и њене вриједноти.  Младим диполоматама, будућим лидерима земаља које представљају, поручио је да  без душе нема ни велике политике, да без велике вјере нема трајне политике и да без увјерења које носи емјоцију нема  побједа у политици.

Министар Кривокатић поручио је полазницима да нема апсолутних побједа у политици, чему нас је учио  и Гавро Вуковић, стварајући велику Црну Гору, државу идеја, правде и слободе.

Стална представница УНДП Даниела Гашпарикова у свом обраћању је казала да, У протеклих петнаест година, 82 земље послале су 633 млада дипломата у Црну Гору да стекну нове вјештине и повежу државе: ,,Принципи отвореног дијалога, мултилатерализам и страст према уметности и занату дипломатије су стуб ове Летње школе, која је већ стекла глобално признање. Пружајући мрежу младих дипломата истомишљеника који теже да одрже глобални мир и безбедност дипломатским напорима, надамо се да ћемо ојачати уверење да промена долази изнутра. На данашњи дан, када вас видим, младе дипломате из целог света, видим вас као амбасадоре бољег сутра, оне који ће развијати сигурнији и одрживији свет“. Истакла је Гашпарикова и  пожељела полазницима школе  продуктивну, креативну и вриједну седмицу у Црној Гори и квалитетно вријеме са  колегама из других земаља, у циљу ојачавања билатералне и мултилатералне односа.

 ,,Надамо се да ће ова школа допринети вашем личном и професионалном развоју. Такође се надам да ће ваша каријера кренути захваљујући везама које остварујете током ове међународно признате школе која вас инспирише да учите, размењујете идеје“- порука је Гаспарикове.

Црногорску Љетњу школу за младе дипломате, која ће трајати до 10. јула, организује Министарство вањских послова уз подршку Канцеларије УНДП у Црној Гори и Општине Беране.

Предавања ће држати угледни практичари и теоретичари међународне политике из земље и иностранства.

Полазници петнаесте дипломатске школе за младе дипломате, испред Општине Беране, су Маша Софтић и Милица Гарић, студенти Политичких наука и стипендисти.