Запослени у Дневном центру за дјецу и омладину са тешкоћама и сметњама у развоју, заједно са корисницима, њиховим родитељима и  волонтерима, носећи балоне симболично су покушали да шетњом кроз главну градску улицу скрену пажњу јавности на овај проблем.

Потпредсједник општине Беране др Зоран Марсенић казао је да друштво треба да прихвати особе са аутизмом и да умјесто поред њих живи са њима и на тај начин њихову интеграцију у друштво учини  лакшом.

Циљ обиљежавања овог датума је да се скрене пажња јавности на све већи проблем аутизма који се код појединаца најчешће развије у прве три године живота и траје до смрти.

У Дневном центру тренутно има 30 корисника, што је уједно и пун капацитет те установе. Од те бројке неколико корисника има дијагнозу аутизам, а још пар њих има елементе аутизма.

“Овом шетњом имали смо намјеру да покажемо да су дјеца са аутизмом дио нашег друштва. Ми у Дневном центру свакодневно радимо са њима како би учинили да се они што боље интегришу у друштво”- казао је  физиотарапеут Хенид Шаботић.

Шетња је завршена симболичним пуштањем балона у ваздух.