Полагањем вијенаца на Споменик слободе на Јасиковцу, у суботу је у Беранама обиљежен 13. јул Дан државности Црне Горе и Дан устанка. Вијенце су положили представници Општине Беране, чланови Организације бораца НОР-а 1941-1945 и грађани.

У Беранама обиљежен 13. јул

Поздрављајући присутне Дарко Стојановић, савјетник у Служби предсједникa oпштине, оцијенио је да ће 13. јул – један од најсвјетлијих и најсветијих датума славне црногорске историје, остати упамћен као датум када је идеја антифашизма заживјела и на овим просторима, уз, како је истакао, слободарски дух ових крајева.

„И ових дана у овим смутним временима свједоци смо различите интерпретације и погледа на државу и државност Црне Горе. И зато користим ову прилику да се скупа вратимо, прије свега на 13. јул 1878. годину и чувени Берлински конгрес када је Црна Гора призната као самостална држава. Тај исти датум – давне 1941. године, означио је позив на народни устанак против фашизма“, казао је Стојановић.

Подсјетио је да су године и деценије послије Другог свјетског рата показале да идеја заједништва и братских односа са нама, како је навео, блиском  Србијом – на овим просторима живи и живјеће док је Његошевске Црне Горе.

„Не смијемо и нећемо дозволити да се било ко игра датумима у светињама који су дио славне историје ове државе. Такође, нећемо дозволити да било ко сврстава овај крај и ове људе у непријатеље Црне Горе“, рекао је он.

Јасно je поручиo да се она права, истинска и исконска држава увијек бранила и с поносом изговарала на просторима беранског краја и Полимља.

„Морамо и данас послати и са овог светог мјеста поруку да покушај отимања наших светиња, цркава, имена и традиције коју са собом носи Српска православна црква, односно Митрополија црногорско – приморска не смије проћи. То и јесте смисао нашег постојања и битисања“, навео је Стојановић и нагласио истовремено да су европске вриједности, демократија, бољи и љепши живот – цивилизацијски искорак, који 21. вијек носи са собом, дио тренутка који сви ишчекујемо, уз констатацију да те вриједности не могу доћи потирањем славне антифашистичке историје ових крајева.

„Мир, љубав, узајамно поштовање темељ су наших Берана, а и државе Црне Горе. Сваки појединац, ма како се он звао, на овим темељима дужан је наставити вриједности које су наши преци оставили нама у аманет“, закључио је он.