У оквиру кампање УНИЦЕФ-а и Владе Црне Горе “Зауставимо насиље“, која се реализује уз подршку Европске уније и Теленор фондације, у Полимској музеју данас је одржан јавни разговор на тему родитеља и дјеце.

У име локалне самоуправе присутнима се обратио предсједник општине Беране, Драгослав Шћекић, који је нагласио да насиље у породици није само проблем Црне Горе већ свих земаља са доминантно традиционалним моделима понашања и мишљења, те да физичко кажњавање није адекватна и добра метода у васпитавању дјеце, односно да нас та чињеница наводи на закључак да свијест код родитеља који размишљају на овај начин треба мијењати.

„Данас смо овдје да пошаљемо јасну и гласну поруку да жртва насиља не смије бити жртва нашег ћутања и занемаривања. Насиље у породици није срамота дјетета, већ проблем друштва, проблем о којем треба говорити“, казао је Шћекић и додао да ће Општина Беране и убудуће подржавати  све акције које имају за циљ подизање свијести о томе шта помаже, а шта одмаже дјеци да одрасту у срећне и одговорне одрасле особе.

Шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори, Бенџамин Перкс у свом излагању истакао је да нам наука и искуство јасно поручују да дјеци родитељска љубав има смисла само када се изражава кроз понашање које поштује дијете и не повређује га.

„Данас смо се овдје окупили, јер се позитивно родитељство може научити и јер се штетна понашања могу промијенити уз праву врсту подршке“, подвукао је Перкс.

Током јавног разговора, учешће су узели Мила Барјактаровић – Јелић из НВО „Удружење психолога“, Лепа Жуњић – координаторка СОС Родитељске линије и НВО „Родитељи“ и Маја Савић, наша позната рукометашица.

Овом приликом, у Полимском музеју отворена је изложба „Музеј породичних сјећања“, која ће бити отворена до 17. aприла.