Поводом обиљежавања Дана европске сарадње 2022, у Беранама боравили су Александар Машковић, државни секретар у Министарству европских послова, Ингве Енгстром шеф Сектора за сарадњу у Делегацији Европске уније у Црној Гори са својим сарадницима. На састанку са предсједником општине Вуком Тодоровићем разговарали су о пројектима који су се, кроз различите програме, спроводили у беранској општини, као и о будућој сарадњи.


Предсједник је са гостима обишао Центар за културу Беране, у коме је недавно, кроз пројекат CO CLEAN подржан кроз Interreg IPA програм прекограничне сарадње Италија – Албанија – Црна Гора 2014-2020, унапријеђен систем гријања.Предсједник Општине Беране Вуко Тодоровић, изразио је захвалност што је Општина Беране, као општина у којој су реализовани највећи инфраструктурни пројекти финансирани средствима Европске уније, на дан обиљежавања Дана европске сарадње, домаћин представницима Министарства и Делегације Европске уније.


,, Обишли смо Постројење за пречишћавање отпадних вода, које представља највећи инфраструктурни пројекат у Општини Беране, који је финансиран средствима Европске уније. Имали смо прилику да видимо како постројење функционише, и самим тим предочимо да овим пројектом можемо и осталим општинама у окружењу бити примјер добре праксе. Захваљујући сарaдњи са Европском унијом, али и ресорним министарством, пуно капиталних пројеката смo реализовали. Сви они су од значаја локалној заједници. Неки од њих су и изградња Ватрогасног дома за Службу заштите и спашавања, изградња 94 стамбене јединици за расељена лица у насељу Рудеш, изградња Бизнис центра и многи други пројекти. Надам се да ћемо и убудуће његовати и унапређивати сарадњу и у име грађана Берана, и у своје лично име, захваљујем Делеганицији Европске уније на подршци коју нам кроз пројекте пружа“, истакао је предсједник Тодоровић и захвалио државном секретару господину Машковићу, и представнику Делегације ЕУ у Црној Гори, господину Ингвеу, на посјети.


Обилазећи пројекте који се кроз различите програме прекограничне сарадње спроводе у Беранама, Машковић је казао да Општина Беране има веома добру сарадњу са Министарством европских послова, као и да вјерује да ће се и у наредном периоду у Беранама реализовати бројни европски пројекти.

„Пројекти прекограничне и транснационалне сарадње су најбољи показатељ како функционише европска сарадња, па са сигуран сам да ће Општина Беране кроз будуће иновативне и квалитетне пројекте бити у могућности да повуче средства још више него што је то био случај до сада“, казао је Машковић.

Обилазећи Постројење за пречишћавање отпадних вода, вриједно 14 милона еура, саговорници су истакли важну улогу средстава Европске уније у унапређењу система отпадних вода и заштите животне средине у Беранама, посебно у контексту затварања поглавља 27 у претприступним преговорима са ЕУ.

„Улагањем у конкретне пројекте у Црној Гори грађани ЕУ показују подршку и солидарност са њеним грађанима. Пројекти које финансира ЕУ побољшавају животе, повезују људе и доносе раст, радна мјеста и позитивне промјене, баш као што је беранско постројење за управљање отпадним водама које смо данас посјетили. Наставићемо да као приоритет подржавамо пројекте на сјеверу Црне Горе и доприносимо равномјернијем регионалном развоју земље,“ нагласио је Ингве.

Представници Министарства и Делегације су посјетили и Полимски музеј, који је до сада реализовао више успјешних пројеката прекограничне сарадње. Обишли су и локалитет Тумбарице, гдје се налазе остаци града из доба неолита од прије 4000 година. Захваљујући пројекту подржаном кроз ИПА програм прекограничне сарадње Црна Гора – Албанија 2014-2020, на локалитету је доступна апликација која омогућава посјетиоцима да виде виртуелни приказ града Тумба на поменутом локалитету.

Састанку и обиласцима присуствовали су Бојан Вујовић, генерални директор Директората за европске фондове, Ирена Бошковић, начелница Дирекције за интер-регионалне програме и макрорегионалне стратегије, Нада Пејовић, начелница Дирекције за билатералне прекограничне програме, Стефан Булатовић, сарадник за видљивост на трилатералном програму ITALCG у Министарству европских послова, Александра Столица, Финансијски менаџер на трилатералном програму ITALCG у Министарству европских послова, Татјана Бошковић, Начелница у Дирекцији за хоризонтална питања у Министарству Европских послова, Мелание Бриде, програмска менаџерка за прекограничну сарадњу у Делегацији ЕУ, Сања Тодоровић, Шефица заједничког техничког секретаријата, Емил Кочан, Пројектни службеник у Антени ЗТС за Програм СРБ-ЦГ, Маја Радовић, Службеница за финансије и набавке у ЗТС, као и испред Општине Беране, секретар Секретаријата за инвестиције и пројекте Свето Митровић, помоћница секретара Маја Пешић, и шефица ПР Бироа Ирина Зечевић.

Поводом обиљежавања Дана европске сарадње 2022, у Центру за културу у Беранама, одржан је концерт КИЦ поп хора.