„У претходном петогодишњем периоду Општина Беране и ДОО „Водовод и канализација“ су обезбиједили и уложили милионска средства у побољшање водоводне инсфраструктуре (хлоринаторске станице и водоводна мрежа), али како деценију и више скоро ништа није инвестирано у побољшање водонсабдијевања – период од пет година и уложена средства још увијек нису довољни. Водовод ће у сарадњи са Општином и у наредном периоду наставити са свакодневним улагањима, како у санацију постојеће мреже, тако и изградњу нових водовода“, казао је у разговору за наш сајт, директор предузећа „Водовод и канализација“ – Вуко Тодоровић, који је додао и то да ће грађане и даље уредно и превентивно обавјештавати јер је то одговорно поступање – иако вода никад није била бактериолошки неисправна и опасна по здравље људи.

„Стање са водоводом је далеко од задовољавајућег, вишедеценијско неулагање у овај систем је последица да данас имамо кварове на цјевоводу“, наводи директор и објашњава да се са изузетно скромним буџетом одржава систем водснабдијевања у Беранама, те да су потребна далеко већа улагања у наредном периоду.

„Сходно нашим могућностима, ми чинимо све што можемо да поправимо стање када је ријеч водоснабдијевању на подручју наше општине. Ове године ће у систем водоснабдијевања ући и објекти који су рађени у оквиру пројекта „Унапређења водоснабдијевања у општини Беране“. Ради се о следећим објектима: пумпна станица „Град“, резорвоар Јасиковац, аутоматске хлоринаторске станице „Салача“ и Дапсиће. Сви ови објекти биће повезани „Scada“ системом, чиме наш водовод улази у ред технички опремљенијих водовода. Технички пријем ових објеката је у току и надамо се да ће у скорије вријеме бити предати на употребу и одржавање ДОО „Водовод и канализација“ Беране“, казао је директор Тодоровић.

Азбестне цијеви, старе толико година често пуцају, због чега дјелови града остају без пијаће воде у периоду који је потребан за отклањање кварова.

 „У улици Миљана Вукова протеклих дана извођени су радови на замјени поменутих азбестно цементних цијеви, те је из тог разлога била привремено искључена вода за становнике Обалског насеља“, казао је директор Тодоровић и додао да су радови на замјени цјевовода завршени.

 „Суочени са ситуацијом да смо често на мети критика, дужни смо да објаснимо да услед обилних падавина долази до благог замућења воде. Стручне службе нашег предузећа из предострожности препоручују да се вода у таквим околностима прије употребе за пиће мора прокувати“, наводи директор.

„Наше предузеће посједује апарат за мјерење мутноће и увијек благовремено информишемо грађане о евентуалном повећању мутноће, која се мјери на сваких сат времена. Напомињемо да су сви налази Института за јавно здравље доказали да је вода у свим ситуацијама била микробиолошки исправна“, наглашава Тодоровић.

Отварањем Поглавља 27 – Животна средине и климатске промјене, створени су услови за кандидовање пројеката које се тичу замјене азбестно цементних цијеви на подручју наше општине, као и другим општинама у Црној Гори.

„Планирамо да спроведемо ове активности посредством Удружења водовода Црне Горе и надамо се да ће оне у најскорије вријеме бити реализоване и да ћемо приступити радовима на замјени цијеви“, казао је директор беранског Водовода и канализације и додао да ћемо према европским фондовима кандидовати и израду постројења за пречишћавање питке воде ради елиминисања појаве мутноће.

„Извињавамо се и уједно захваљујемо грађанима на стрпљењу и разумијевању, нарочито у последње три године од када је у току изградња канализационе мреже, због чега је долазило до оштећња цјевовода од стране извођача радова, а самим тим и до нестајања воде, радници ДОО „Водовод и канализација“ трудили су се да у најкраћем могућем року обезбиједе уредно водоснабдијевање водом грађана Берана“, казао је на крају директор Вуко Тодоровић.