Предсједник општине Беране Вуко Тодоровић одржао је састанак са представницима ИФАД организације на коме су анализирани досадашњи резултати пројекта за општину Беране, уз презентовање модела и потенцијала за будућу сарадњу.


Предсједник Тодоровић је изразио захвалност квалитетном сарадњом која резултира успјешном реализацијом пројекта. Нагласио је да је у току овог петогодишњег програма преко 200 малих пољопривредних произвођача остварило подршку у набавци грла, ситне механизације и материјала за објекте у износу од 492.000 €. Такође ништа мање значајна је подршка пројекта на подизању руралне инфраструктуре гдје ће са завршетком овог пројектног циклуса у општини Беране у шест мапираних зона крајем 2022 године бити Асфалтирано укупно 17,43 км пута од којих је 13,47 км одрађено а за 3,96 км је завршен тендер за извођача. Такође одрађена су И два сеоска водовода, казао је Тодоровић.


Представници ИФАД мисије исказали су задовољство због успјешне сарадње уз увјерење да ће Пројекат и у наредном периоду показати добре резултате. Директор програма за Црну Гору Thierri Lassalle презентовао је планирану динамику мисије, на основу које се прави „Аиде Мемоире“ који је у основи списак препорука за унапријеђење имплементације.


На састанаку је закључено да се пројекат врло успјешно реализује и да је од великог интереса за развој руралних подручја Црне Горе, при чему је исказана обострана воља за наставак пројекта и даљу сарадњу са ИФАД-ом. На крају разговора разматрани су потенцијали и модели за будућу сарадњу, потенцијално проширење пројекта на друге општине које нису биле обухваћене до сада, као и додатна средства и модели који би се могли користи за наставак пројекта.


Испред ИФАД мисије састанку су присуствовали Thierri Lassalle шеф мисије ИФАД-а, Marion Trikue стручњак за Мониторинг и евалуацију пројеката, Steven Jonckheere- стручњак за социјалну инклузију,питања младих и жена, Antonio Rota – стручњак за сточарство, Alesandra Pani  програмски асистент Ифада, Nikora Tsurikava- стручњак за питања климатских промјена и еколошких аспеката и животне средине, Игор Јовановић директор РТЦП пројекта са сарадницима. Испред Секретаријата за пољопривреду, туризам и водопривреду састанку је присуствовао помоћник Секретара Милутин Мићовић.