У радној посјети Општини Беране боравили су Адмир Адровић, министар рада и социјалног старања, Едина Дешић, државна секретарка, Дарко Стојановић, државни секретар и Мерсида Аљићевић, директорица Директората за социјалну и дјечју заштиту. Поред бројних тема, на састанку са предсједником Општине Вуком Тодоровићем и потпредсједником Дамјаном Ћулафићем  разговарали су о недавним поплавама и штети која је настала у насељима Риверсајд и Талум.

Предсједник Тодоровић, на састанку исказао је спремност Општине Беране да, у партнерском односу са ресорним министарствима, ријеши проблем становника насеља, којима елементарне непогоде и близина Лима представља велики дугогодишњи проблем.

,, Евидентно је да проблем становника Риверсајда треба трајно ријешити. Општина ће, након што људи од струке детаљно сагледају проблем, размотрити могућности и опције за рјешавање овог проблема, у сарадњи са Владом Црне Горе, односно ресорним министарствима, и уз евентуалну помоћ међународних партнера и организација“, казао је Тодоровић.

Он је истакао да се у рјешавању проблема на Риверсајду и Талуму, посебно мора укључити Управа за Воде, којој се локална управа, у сарадњи са Ромском заједницом, претходних дана обратила захтјевом за помоћ. Како је казао, у наредном периоду редовно се морају чистити корита ријека, и вршити контрола рада концесионара, како би се бар у том дијелу смањили ризици од нових евентуалних поплава.

,,Локална управа ће учинити све напоре, како би се становницима Риверсајда и Талума проблеми ове врсте трајно ријешили“, казао је Тодоровић.

Министар Адровић се сложио са предсједником Тодоровићем да се проблеми у насељу Риверсајд и Талум морају рјешавати у најкраћем временском року.

,, То је комплексан задатак, који не може ријешити на сама Општина а ни Министарство. Потребно је да се са нивоа Владе крене у налажење адекватног модела за рјешавање овог питања. Потребно је укључити и више фактора, као што су међународне организације,  јер би у рјешавању овог круцијалног питања, свака помоћ добродошла“, казао је министар и додао да би Министарство, у оквиру њихових надлежности, пружити сву расположиву помоћ“.

На састанку је закључено да ће се Општина Беране наредних дана обратити Влади Црне Горе са иницијативом за рјешавање овог важног питања за становнике насеља Риверсајд и Талум.

На састанку у згради Општине било је ријечи и о другим пројектима који се спроводе а тичу се социјалне и дјечије заштите, у којима би Општина била партнер, а који се односе на хранитељство и геронто домаћице. На састанку је било ријечи и о изградњи Дневног центра 27+ у Беранама, за који ће пројектна документације бити готова у току следеће године.

Састанку су присуствовали и представници  насеља Талум и Ромске и Египћанске популације, на челу са  Алмиром Адровићем и Султаном Бећом, који су образложили тренутно стање у овим насељима, као и проблеме са којима се суочавају годинама у назад у случају елементарних непогода.

Састанку у згради Општине претходила је посјета министара Адровић и  предсједника Тодоровића беранском  Вртићу. Повод посјете, између осталог, био је реализација пројекта који се тиче инклузије дјеце ромске и египћанске популације у предшколски систем образовања.  Пројекат, који је спроводила невладина организација која се бави питањима Рома, ЈПУ ,,Радмила Недић“, Центар за социјални рад, Завод за запошљавање, Општина Беране и други партнери, представља свијетли примјер, казао је министар Адровић.  Према његовим ријечима,  Беране је препознато,  као прва општина у Црној Гори, која је овим пројектом ромску и египћанску дјецу укључила у процес редовног предшколског образовања.

Састанку су присуствовали, испред Министарства шефица кабинета Сабина Муратовић, и начелница сектора за ризичне групе Буда Ђукановић, ПР Министарства Ана Никчевић, Бојан Радошевић, секретар за финансије, Милош Раковић, секретар за општу управу и друштвене дјелатности, Ирина Зечевић, шеф Бироа за односу са јавношћу и Вања Бубања, савјетница за питања Рома, и Тања Малишић Делевић, савјетница у Секретаријату за инвестиције и пројекте.