Предсједник Општине Беране Вуко Тодоровић присуствовао је јуче РеЛОаД конференцији За боље заједнице – сарадња локалних самоуправа и невладиних организација, која је окупила представнике општина које учествују у РеЛОаД програму у Црној Гори, у циљу размјене искуства и праксе у партнерству са невладиним организацијама и младима. Конференцију су отворили стална представница УНДП-а у Црној Гори Даниела Гашпарикова, замјеник шефице Делегације ЕУ у Црној Гори Рикардо Сери и државни секретар у Министарству јавне управе Драгиша Јањушевић. Учешће је узело 15 локалних самоуправа и 35 НВО. Предсједници и потпредсједници општина учесница су, дискутујући у панелима, размијенили најбоље праксе у партнерству са цивилним сектором.


Предсједник Општине Беране Вуко Тодоровић говорио је у оквиру панела „Локални механизми за финансирање НВО иницијатива“ и говорио на тему на који начин(е) се додјељују средства НВО у Беранама, а на основу позитивне праксе наше општине. Закон о локалној самоуправи, којим се регулишу облици сарадње локалне самоуправе са невладиним организацијама који је правни основ којим се уређује подршка и финансирање пројеката и програма НВО од стране локалних самоуправа у Црној Гори. Предсједник је закључио на крају излагања и: „Општина Беране је свој правни оквир, процедуре и праксе уподобила са Законом и подзаконским актима, који је уједно у великој мјери усклађен са ЛОД методологијом као и европским праксама. Током трајања Релоад програма, у складу са локалним специфичностима, завршићемо процес усклађивања на основу Препорука за унапређење система финансирања пројеката НВО у општини Беране припремљене у оквиру пројекта од стране Релоад тима“, казао је Тодоровић.


Конференцији је присуствовала Пешић Маја, пројект менаџер Општине Беране на Релоад2 пројекту, која је уједно узела и учешће у дијелу конференције везано за осмишљавање заједничких препорука са НВО предствницима за јачање сарадње и у крајњем јачање локалних заједница.
Општина Беране је дио Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (РеЛОаД2) у партнерству са Општином Андријевица који финансира Европска унија, а спроводи УНДП, који промовише модел транспарентног пројектног финансирања НВО из општинских буџета, усмјереног ка већем грађанском учешћу у процесима доношења одлука.