Предсједник Општине Беране Вуко Тодоровић и менаџер Општине Марко Лалевић учествовали су на  конференцији „Инвестициони потенцијали општина Црне Горе” , која је на иницијативу општина Беране, Пљевља, Жабљак и Мојковац организована у Београду, а са циљем да се компанијама из Србије приближе могућности за инвестирање у ове општине, као и расположиви програми за подстицај пословању.

На конференцији учествовало је преко 70 привредника из Србије, региона, ЕУ и Кине, који су у директној комуникацији могли да се информишу о предностима и подстицајима за улагања, програму подршке локалних самоуправа и третману страних инвеститора, као и подршке запошљавању које ове општине нуде.

„Наше економије су ослоњене једна на другу и рачунамо на заинересованост и помоћ Србије да инвестицијама у нашу општину сачувамо становништво како не би одлазило из наше општине”, констатовао је председник Вуко Тодоровић.

Привредници су имали прилику да кроз презентације представника локалних самоуправа чују нешто више о потенцијалима за улагања у црногорске општине на сјеверу, као и да сазнају искуства инвеститора и да разговарају са представницима локалних самоуправа. Презентацију о потенцијалима наше општине представио менаџер Општине Марко Лалевић.

,,За нас је значајно да наше фирме инвестирају на територији Црне Горе, а нарочито на територији општина на северу Црне Горе, чиме би се унапредила економска сарадња између наших земаља”, изјавио је министар трговине Томислав Момировић  на конференцији.

Министар Момировић је истакао да су економије Србије и Црне Горе природно повезане, да је трговинска размена из године у годину све већа, и додао да је „Србија апсолутно најзначајнији трговински партнер Црне Горе, а и Црна Гора је изузетно важна за Србију. Највећи број туриста у Црну Гору долази управо из Србије, са друге стране највише роба Србија извози у Црну Гору“, казао је министар.

Након уводних обраћања министра спољне и унутрашње трговине Републике Србије, Томислава Момировића и председника општина, привредници су имали  прилику да сазнају искуства инвеститора и разговарају са представницима локалних самоуправа.