Након неколико година паузе због пандемије коронавируса, синоћ је у Беранама одржан ифтар у организацији Општине Беране и Меџлиса Исламске заједнице Беране. Овај догађај је само један у низу добрих примјера складног суживота по коме је наш град надалеко познат.


Ифтару су присуствовали предсједник општине Беране Вуко Тодоровић, потпредсједник Дамјан Ћулафић, предсједник СО Беране Новица Обрадовић, берански имам Рахим ефендија Муратовић, предсједник Исламске заједнице (ИЗ) у Беранама Елвир Рамчић, протојереј ставрофор Драган Ристић, представници локалне управе и запослени, представници привредног и друштвеног живота и вјерници исламске заједнице у Беранама.
Предсједник општине Беране, Вуко Тодоровић, изразио је задовољство што је настављена лијепа традиција организовања заједничког ифтара у нашем граду и најавио да ће и у година пред нама Општина и ИЗ организовати овај догађај, који је први пут одржан прије шест година.


“Сматрам да је Беране лијеп примјер складног мултиетничког живота и нема разлога да тако не буде и убудуће. За вријеме од када сам на челу Општине, имамо добар однос са Исламском заједницом, уз пуно разумијевање и уважавање од стране ефендије Муратовића и новоизабраног предсједника ИЗ Елвира Рамчића. И убудуће ћемо бити ту да помогнемо ИЗ, да заједничким снагама много тога урадимо”, казао је у свом обраћању Тодоровић и присутнима и њиховим породицама пожелио срећан Бајрам.


Берански имам Рахим ефендија Муратовић нагласио је да је догађај наставак лијепе традиције коју је Општина Беране прва у Црној Гори започела, тј. прва је организовала заједнички ифтар, што су касније учиниле готове све општине.


“Циљ овог ифтара је зближавање, упознавање и дружење. Ми у Беранама живимо заједно, у граду имамо више конфесија и нација, пијемо кахву, помажемо се у добру и у злу, ту смо једни уз друге, али мало знамо о обичајима или религији нашег сусједа. Зато је ово била прилика да нашим суграђанима хришћанске вјере укажемо на оно што чују са наших минарета сваког дана. Желим да овај ифтар буде вечера нашег зближавања, упознавања једних са другима, јер исту судбину дијелимо и често волим да кажем – браћо и сестре по Богу, сви наши заједнички посланици позивају на љубав, слогу и мир”, нагласио је ефендија Муратовић.