У циљу обиљежавања 16 дана активизма против насиља над женама, НВО Полигон за женску изузетност – Софија из Берана, у партнерству са Општином Беране, организоваће низ активности које имају за циљ скретање пажње на проблеме са којима се суочавају жене у Црној Гори, нарочито у сјеверним општинама.

У понедељак, 5. децембра, у Беранама, организоваће се протестни марш под слоганом ‘’Ти си наша брига’’. Овим путем позивамо све грађанке и грађане да се придруже протестној шетњи и заједно са нама пошаљу јасну поруку да борба за права жена није готова, него да је тек отпочела. Предвиђено окупљање је у 11 часова у улици Мојсија Зечевића у Беранама.

Истог дана у 19 сати одржаће се панел дискусија под називом ‘’Жртва никада није крива, а ми?’’ Осим активисткиња из Црне Горе, једна од гошћа панела биће активисткиња Дејана Стошић, утемељивачица покрета и хештега #nijeprijavila. Планирана је интерактивна дискусија на којој ће, између осталог, бити говора о проблему насиља над женама.

Наведене активности организују се под покровитељством Општине Беране.

На сјеверу Црне Горе, патријархат показује своје право лице. Без добрих механизама, подршке и едукације, жене остају у немогућности да артикулишу и рјешавају суштинске проблеме. Бити жена на сјеверу значи бити дискриминисан, занемариван и обесправљен. Користимо ову прилику да се придружимо глобалној кампањи ‘’16 дана активизма’’ и пружимо женама сјевера глас који им је потребан, истичу из НВО ,,Полигон за женску изузетност – Софија”.