У организацији Друштва Црногорско – Руског пријатељства Петар I  у Крипти храма Христовог Васкрсења у Подгорици,  26.05.2017 године, одржано је духовно, културно и историјско вече у част вјековне сарадње Црне Горе и Русије.

На позив предсједника овог Друштва, свечаности је присуствовала делегација Општине Беране: Драгослав Шћекић, предсједник Општине, Горан Киковић, предсједник Скупштине, Раде Кљајић, потпредсједник Општине, Дарко Стојановић, в.д. менаџер Општине и Јасмина Ђукић, секретарка Скупштине.

Том приликом су предсједницима Општине и Скупштине, Драгославу Шћекићу и Горану Киковићу уручене медаље  Светог  Петра Цетињског, за унапређење и очување вјековне братске љубави наших народа, а Јасмини Ђукић је додијељена Захвалница за очување и унапређивање братских односа наших народа, унапређивање културне, привредне и духовне сарадње, поштовање традиције и историјских веза наших народа.

О братским односима Русије и Црне Горе и руској помоћи кроз вјекове, говорио је Горан Киковић. Он је између осталог истакао да су односи народа Русије и Црне Горе  од почетка па све до данашњих дана братски и  да је било искушења у дипломатским односима двају држава, чак и у вријеме Светог Петра Цетињског, посебно у вријеме књаза и потом краља Николе. Међутим, братска љубав два народа, једнокрвна и једновјерна, ужегнута прије три вијека, никада се није гасила’.

Свечаности су присуствовали и представници Амбасаде Руске Федерације у Црној Гори, замјеник Амбасадора, Сергеј Бубликов и други секретар Амбасаде, Едуард Серик и посланик у Парламенту Црне Горе, Александар Дамјановић.