„Увјерен сам да политичка, вјерска, национална и било која друга припадност не треба бити предмет подјела и расправа, већ квалитет и стандард живота. Неопходне су нам нове теме, нове визије и практични приступ рјешавању проблема с којима се сусрећемо и са којима ћемо се суочавати у раду локалне управе” – казао је предсједник Општине Беране Вуко Тодоровић на Свечаној сједници Скупштине општине у Сали Центра за културу, којом је данас је обиљежен 21. јул- Дан општине Беране.

Фото РТЦГ

,,Беране је наша кућа, са складним и традиционално стабилним међунационалним и међувјерским односима свих житеља. Та одлика је заштитни знак нашег града. Моја жеља, али, вјерујем и жеља свих нас, јесте да учинимо, заједно колико можемо да ту хармонију нико не наруши и да сачувамо традицију поштовања разлика“ казао је Тодоровић и додао да ће своја искуства и знања ставити у службу заједнице.

Свечаном сједницом Скупштине, казао је Тодоровић, обиљежавамо 21. јул, слободарски и свијетли дан, један од најзначајнијих датума у историји нашег краја и Црне Горе, са искреном жељом да нашим Беранама вратимо макар дио онога што је некад представљало.

Предсједник Скупштине општине Беране Новица Обрадовић је подсјетио на свијетли датум из 1941. године, када је на данашњи дан формиран први одбор народног ослобођења у поробљеној Европи и позвао да се тај датум памти и никада не заборави.

,,Беранци памте сва историјска и сва модерна искушења пред којима су се нашли. Памте и ко се у тим искушењима затекао на којој страни. Ко је чувао јединство Беранаца, а ко у њихову крв и у њихове односе уносио смутњу и свађао брата са братом, комшију са комшијом, суграђанина са суграђанином. Дух овог града је у јединству његових житеља. Онај ко није у дослуху, ко се о својим поступцима не консултује са духом Берана, Беране је издао. А Беране никада није праштало издају. Вјерност и оданост Беранама, њиховој слободи увијек је представљало личну карту свих људи који су били добромислећи када је Беране у питању. И Беране је такве увијек знало да препозна“- истакао је Обрадовић и поручио: ,,Будимо достојни наших славних предака, који су нам омогућили да у миру и слободи развијамо и унапређујемо Беране у садашњим и свим будућим данима“.

Предсједник Општине је поводом 21. Јула Дана општине Беране донио Одлуку о награђивању Невладиној организацији ,,Чојство“ из Берана, организације из Берана за спровођење хуманитарних акција за социјално урожене породице. Признање је примио предсједник организације Владан Џикнић.

Свечаној сједници поводом Дана општине су присуствовали представници вјерских заједница – протојереј Драган Ристић и имам Рахим ефендија Муратовић, посланици, представници државних и локалних предузећа, велики број делегација других црногорских и побратимаких општина, представници медија и многи други гости .

Телеграме са честиткама руководству општине Беране упутили су предсједник Владе, предсједник државе, предсједница Скупштине Црне Горе, министри и многи други званичници и дипломатски представници.

У културно умјетничком дијелу програма учествовали су : Градски хор, Анђела Брајовић, оперска пјевачица, Наталија Дјаченко, професорица клавира, Бранка Зечевић, етно извођачица и Стефан Пајковић, гитариста.

Поводом Дана општине у Беранама се данас приређује низ културних и забавних манифестација. На градском тргу вечерас ће се одржати велики концерт, док сјутра слиједи фестивал електронске музике ,,Thunder fest“.