Традиционалном Свечаном сједницом, у присуству бројних званица, у беранском Центру за културу, обиљежен је 21.јул, Дан општине Беране. ,,Сматрам да је ова сједница изузетна прилика да резимирамо резултате рада у протеклој години, али и да најавимо будуће активности, које ћемо, као, уосталом, и све до сада, спроводити искључиво на добробит наших грађана“, нагласио је предсједник општине Беране Вуко Тодоровић на свечаности.


У име домаћина обратили су се предсједник Скупштине општине Новица Обрадовић и предсједник општине Беране Вуко Тодоровић.
Предсједник СО-е Новица Обрадовић, у свом обраћању, је казао да су овакве годишњице прилика за свођење рачуна и планирање нових подухвата који би, уједно, представљали и враћање дуга славним прецима и ослободиоцима и показивање да њихова незаборављена жртва није била узалудна.


„Поносан сам што сам у прилици да у име савремене генерације Беранки и Беранаца саопштим да Општина Беране на изразито брижљив начин његује културу сјећања и то не само у времену гдје данашњи датум заузима повлашћено мјесто, него и у беранском простору што показује Спомен комплекс „ Слобода“на Јасиковцу.
Славећи слободу не смијемо заборавити, да су се наши преци, борећи се за слободу, борили за још једну вриједност којој су, нарочито у ратним условима које су, нажалост, одлично упознали, знали праву цијену. Та вриједност је, разумије се, мир“, истакао је Обрадовић.
Он је, осврнувши се на прошлост и на вјековне слободарске идеје наших Беранки и Беранаца, казао да Беране данас треба да буде симбол мира и просперитета, мјесто гдје се цијене вриједности суживота и гдје се рат сматра прошлошћу коју не желимо понављати.
„Као заједница, треба да схватимо да смо мали, премали, да нас не занимају ратови и авантуре великих. Умјесто тога, треба да учимо нашу дјецу да је ратовима мјесто у музејима, спомен-парковима, уџбеницима историје, епским пјесмама и легендама“, нагласио је Обрадовић.
На почетку свог обраћања, предсједник општине Беране Вуко Тодоровић изразио је захвалност Скупштини општине Беране на конструктивном доприносу у раду беранског парламента и осврнуо се на претходну годину и оно што је Општина учинила за развој Берана и најавио будуће активности.

Говор предсједника Вука Тодровића:


Свечаној сједници, присуствовао је предсједник Црне Горе Јаков Милатовић, који је изразио задовољство и част јер први пут, као предсједник државе, присуствује дану неке општине.

„Беране је срце Васојевића и срце сјевера и овај град најбоље представља Црну Гору у својој љепоти и разноликости јер га одликује међувјерски склад, ово је град у којем се чува традиција и цијене праве вриједности“, казао је Милатовић.
Предсједник Милатовић је истакао да 21.јул представља слободарски и херојски дан, не само за Беране, већ за цијелу Црну Гору.


„Када је 1941.године исписана историја овог дана, то је управо завјештање овог града и његових становника на част и понос покољенима. Зато се можда више него било гдје друго живи и осјећа херојство и пркос овог народа, деценијама након 1941.“, истакао је Милатовић.


Милатовић вјерује да ће Беране постати економско чвориште на сјеверу Црне Горе.
„Вјерујем да ће се у наредним годинама, унапређењем инфраструктуре и изградњом друге дионице ауто пута, унаприједити веза са Подгорицом, чиме се стварају предуслови за повољан пословни амбијент и инвестиције у овом граду. Потребне су еколошке и одрживе инвестиције, улагања у здравство и образовање,јачање и повратак селу, већи агробуџет, улагања у рурални, спортски и медицински туризам и развој дрвне индустрије. Све су то развојне шансе општине Беране које морају бити преточене и реализоване у дјело. Све ово ће отворити радна мјеста и зауставити миграцију младих и школованих људи, а то нам је заједнички циљ“, закључио је Милатовић.


Највише Општинско признање, награду 21.јул добила је докторка и књижевница Славица Кнежевић. Добитница награде 21.јул, докторка Кнежевић,  због унапријед преузетих обавеза није присутна на данашњој свечаности, па ће, сходно њеној жељи, Награду преузео Дарко Јововић.

Она се у писму, које је прочитано на сједници, граду захвалила следећим ријечима:

,,Изузетно сам почаствована што ми је, на основу одлуке Жирија за додјелу награде „21 Јул“, ове године додијељено највише општинско признање. То није само моја награда, већ награда свих Беранки и Беранаца са којима сам свих ових деценија дијелила све оно што је на овим просторима намијењено за човјека. Хвала Жирију, хвала мојим пријатељим који су ме кандидовали за поменуту награду, као и свима који су дали допринос да се она нађе у мојим рукама. Срећна сам што су људи уз овог града препознали, да то што сам радила, завређује пажњу. Хвала ти граде мој.

Изузетно ми је жао што сам, због раније преузетих обавеза, морала да отпутујем из Берана и што сам спријечена да присуствујем Свечаној сједници и преузмем ово значајно признање, које ми, заиста много значи. Зато сам замолила Дарка Јововића, једног од мојих пријатеља који је потписао предлог за додјелу награде, да он умјесто мене преузме ово признање“, истакла је Кнежевићева.


Докторка Кнежевић ће комплетан новчани износ награде поклонити ЈУ „Дневни центар за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју Беране“.

Предсједник Општине је поводом 21. Јула Дана општине, донио Одлуку о додјели Призанања ,,Удружењу Васојевића“ из Савиног Села- Општина Врбас, за очување и његовање обичаја старог завичаја. У име Удружења награду је примио Вук Дедовић.


Поред предсједника Црне Горе Јакова Милатовића сједници су присуствовали министар здравља Драгослав Шћекић, представник Амбасаде Руске Федерације, представници побратимских Општина као и представници политичког, вјерског, привредног, културног и јавног живота нашег града.


Током свечаности приказан је кратак филм aутора Синише Стојановића, у којем је презентовано све оно што је у Беранама у претходној години урађено, а наступили су и Градски хор Општине Беране, професорице клавира и виолине Наталија Дјаченко и Драгана Поповић и уредница културно-умјетничких програма у Центру за културу Горица Ћулафић. Модератор Свечане сједнице била је Ирина Зечевић.