У Стразбуру се од 6. до 8. новембра одржала 35. сједница Конгреса локалних и регионалних власти Савјета Европе, у чијем фокусу су интегритет и етика на локалном нивоу.

У раду Конгреса учествовала је црногорска делегација коју су чинили Драгослав Шћекић, предсједник општине Беране, Петар Смоловић, предсједник општине Бијело Поље и шеф Делегације, Дарко Мрваљевић, одборник у СО Даниловград и Вања Старовлах, секретар Делегације Црне Горе у Конгресу локалних и регионалних власти Савјета Европе.

Конгрес је усвојио неколико извјештаја о питањима конфликта интереса на локалном и регионалном нивоу, транспарентности и отвореним управама, као и ревизију Кодекса понашања за сва лица која су укључена у локалну и регионалну управу. Обзиром на низ криза са којима се суочава Европа, чланови Конгреса су одржали неколико расправа о изазовима са којима се суочавају градови и региони.

Питање миграција је разматрано током двије расправе о „Правима гласања на локалном нивоу као фактору успјешне дугорочне интеграције миграната и расељених лица у европским општинама и регијама“ и “Гранични региони који се суочавају са феноменом миграције“. Поред тога, чланови су расправљали о ситуацији градоначелника под притиском, финансијским тешкоћама са којима се суочавају локалне власти и како ускладити територијалну солидарност и регионалну самоуправу. На сједници се такође, разматрао нацрт смјерница о праву локалних власти да их централне власти консултују о свим питањима од значаја за локални самоуправу.

На овој сједници, за новог предсједника Конгреса је изабран Андрес Кнапе из Шведске.