Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић учествује на редовној, 36. сједници Конгреса локалних и регионалних власти Савјета Европе, која се одржава се у Стразбуру од 2. до 4. априла, са темом „Градоначелници чувају демократију“ у свом фокусу.

У саставу делегације Црне Горе, поред предсједника Шћекића, су и Петар Смоловић, предсједник општине Бијело Поље и уједно шеф делегације; затим Дарко Мрваљевић, одборник у општини Даниловград; те Вања Старовлах, секретар делегације.

Наша делегација активно учествује у раду Конгреса. Присутним члановима данас се у име финског предсједавања Комитетом министара обратила министарка транспорта и комуникација Финске, Ана Бернеркао. Своја излагања су имали и генерални секретар Савјета Европе, Тхорбјорн Јагланд, као и предсједник Парламентарне скупштине, Лилијан Маури Паскуиер.

Имајући у виду потешкоће са којима се суочавају локалне и регионалне власти и њихови изабрани представници, чланови Конгреса ће одржати низ дебата које ће се фокусирати на тему „Градоначелници под притиском“. Питања рјешавања урбано-руралне подјеле и финансијске надокнаде локалних и регионалних изабраних представника у обављању њихових дужности такође ће бити предмет специфичних дебата и, ослањајући се на напоре Конгреса за промоцију етике у јавној служби, чланови ће одржати дебате о борби против непотизма унутар локалних и регионалних власти, штитећи концепт отворене управе на регионалном нивоу.

У оквиру својих активности мониторинга, Конгрес ће усвојити два извјештаја о локалној и регионалној демократији у Пољској и Републици Молдавији. Чланови ће такође расправљати о три извјештаја о одржаним изборима на локалном и регионалном нивоу у земљама чланицама Савјета Европе: кантоналних скупштина у Босни и Херцеговини (7. октобра 2018. године), локалним у Пољској (21. октобар 2018.) и Републици Словенији (18. новембар 2018. године).

На овој сједници додијелиће се статус Партнера за локалну демократију Краљевини Мароко. Овај статус је дио политике сусједства Савјета Европе и нуди предметним земљама посебан оквир за институционални дијалог са својим европским колегама.

На дневном реду су и допринос Конгреса Хелсиншком процесу о будућности Савјета Европе, који је иницирано од стране финског предсједавања Комитетом министара, као и дебата о буџету и ресурсима Конгреса за наредни двогодишњи период ( 2020-2021).