Савјетник у Служби предсједника, Дарко Стојановић казао је на конференцији Црногорске паневропске уније, која је одржана у Беранама, да велики број пројеката у Општини Беране не би било могуће остварити без помоћи наших европских партнера и захвалио се на могућности да као локална самоуправа искористимо европске бенефите.

текст
Фото: Мина

У процесу европских интеграција могуће је остварити двије трећине УН циљева одрживог развоја, оцијењено је на конференцији (ЦПЕУ) и указано на неопходност подстицања сарадње институција и добру координацију политика, посебно на локалном нивоу.

Конференција под називом Изградња одрживе будућности за Црну Гору кроз приступање ЕУ и УН циљеве одрживог развоја, која је одржана у Беранама у петак и суботу, дио је Жан Моне пројекта “Кроз интеграције према одрживости у Црној Гори – ЕРАСМУС +” који подржава ЕУ, а кофинансира Министарство јавне управе.

текст
Фото: Мина

Стојановић је навео да је Општина партнер ЦПЕУ, са којом има потписан Меморандум о сарадњи, као и свим невладиним организацијама које се баве питањима европских интеграција и одрживог развоја у Беранама.

Он је сагласан да европски пут нема алтернативу и да црногорско друштво перспективу може видјети једино у оквиру усвајања европских стандрада и демократских начела.

“Европу нам у Црну Гору нико неће донијети и од нас зависи брзина пређеног пута. Чланство у ЕУ изузетно је снажан подстицај за економски и политички развој државе и грађанима ће донијети много користи, као што је равноправно учешће на тржишту, јачање привредног сектора и унапрјеђење пословног амбијента”, рекао је Стојановић.

Он је казао да велики број младих напушта сјевер због недостака инвестиција, мањка радних мјеста и да ће са уласком у ЕУ млади имати много боље могућности за школовање и запослење у државама чланицама.

Као најзначајнији пројекат истакао је изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода и нове канализационе мреже, чији се завршетак очекује до краја године, док је, говорећи о пројекту прекограничне сарадње са Албанијом, навео пројекат заштите животне средине, захваљујући којем ће наша општина добити осам нових зелених острва, механизацију за комунално предузеће, аутомобиле за комуналну полицију.

“Очекујемо да ће у наредном периоду имати још више пројеката који би ишли на задовољство локалне управе, али и грађана који су крајњи корисници тих средстава. Чланство јесте циљ Црне Горе, али крајни циљ мора бити бољи квалитет живота грађана”, поручио је Стојановић.

тескт
Фото: Мина

Предсједница ЦПЕУ, Гордана Ђуровић истакла је значај пројеката који повезују питања европских интеграција и одрживог развоја, посебно на локалном нивоу, којим се истиче веза та два процеса.

Она је казала да се кроз интеграције истовремено остварују и циљеви одрживог развоја УН и подсјетила да је Црна Гора била једна од првих земаља која се обавезала да те циљеве стави у сопствене стратегије, да тежи да их оствари и мјери.

Ђуровић је рекла да је за ЕУ специфично што се води велика дебата о хуманијем аспекту развоја, наводећи да су Европљани данас забринути за своје социјално стање, егзистенцију, економски баланс и промјене на тржишту рада.

“Свједочимо да и у нашем региону постоје велике мобилности и да нека занимања постају дефицитарна док је неких много више него што тржиште тражи, те да постоји неизвјесност када се говори о одрживом развоју будућих генерација”, навела је Ђуровић.

Ђуровић сматра да се о ЕУ не дебатује довољно дубоко и обухватно, иако ће ускоро седам година од када Црна Гора преговара са ЕУ, те да држава пред собом има доста европских задатака које мора да оствари.

“Док ЕУ са нестрпљењем буде чекала резултате ЕУ избора за пар дана, Црна Гора ће са нестрпљењем чекати извјештај Европске комисије и нове оцјене прогреса и кључних задатака које тек треба остварити. Процес траје дуже и радна енергија се мора одржавати, као и ентузијазам и вјера да је то не пут који нема алтернатива, јер она увијек постоји, али која, када се гледа из перспективе Западног Балкана, сигурно није она која је обухватна за квалитетан укупни развој државе”, истакла је Ђуровић.

тескт
Фото: Мина

Првог дана Конференције излагања су имали: Бојан Вујовић из Канцеларије за европске интеграције; Миодраг Драгишић, представник УНДП-а у Црној Гори; Ана Гојковић из Министарства јавне управе; и Сретен Лутовац, директор беранске гиманзије “Панто Малишић”.

У име локалне управе конференцији су присуствовали: Владимир Ђаковић, менаџер Општине; Божидар Премовић, секретар за пољопривреду, туризам и водопривреду; Радомир Михајловић, директор Бенерга; Бранислав Пајковић, секретар за планирање и уређење простора, Горан Фолић, секретар за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО; и Миомир Масловарић, директор Паркинг сервиса.

Други дан конференције био је посвећен тематици “Мјерење одрживости: Национална стратегија одрживог развоја Црне Горе до 2030 и ЕУ агенда за приступање ЦГ Унији до 2025. године”, на којој су излагали представници Канцеларије за европске интеграције, Управе за статистику, Министарства одрживог развоја и туризма, те Генералног секретаријата Владе.

Након презентација, организована је радионица са ученицима Гимназије , посвећена израчунавању еколошког отиска, што је праћено дискусијом о важности очувања ограничених развојних ресурса.

На крају Конференције усвојен је сет закључака и прпорука кроз које се подржава боља комуникација и оснажење заједничких напора у процесу остваривања црногорских јединствених развојних и интеграционих циљева како би промовисали зеленији и хуманији развој Црне Горе на путу ка пуноправном чланству у ЕУ.

Закључено је да су УН агенда 2030 и ЕУ агенда 2025 међусобно тијесно повезане и доприносе остварењу појединачних, односно заједничких циљева.

тескт
Фото: Мина

Учесници конференције су оцијенили да је неопходно даље подстицати сарадњу институција и добру координацију политика, како на државном и локалном нивоу, у сарадњи са међународним развојним партнерима, али и у сарадњи са цивилним сектором – како би се обје агенде Црне Горе, развојна и интеграциона, оствариле што прије и у потпуности.

Неопходно је даље се фокусирати на обје агенде, посебно уложити напоре на њиховом спровођењу на локалном нивоу, уз обезбјеђење неопходног буџета за планиране акције.

Конференција је била повод за обиљежавање 30 година спровођења Жан Моне пројеката ЕУ, који у више од 80 земаља широм свијета промовишу образовање и комуницирање о Унији.

Конференцијом је обиљежено и три године од оснивања ЦПЕУ а која је, како је оцијенио њен потпредсједник Адријан Вуксановић, за то вријеме постала значајан друштвени субјекат у процесу европских интеграција, стекла добар имиџ и ауторитет и ЕУ приближила црногорским грађанима.