Представници Општине Беране угостили су данас ученике из Сјеверне Македоније и њихове професоре, предвођене домаћинима из Берана, професоркама и ученицима беранске Гимназије. Ове године, 15 ученика и два професора из Пробиштипа бораве у Беранама, у оквиру програма размјене ученика у оквиру пројекта „RICO“ који се односи на Регионалну омладинску прекограничну сарадњу за земље Западног Балкана.

Добродошлицу ученицима и професорима упутио је савјетник у Служби предсједника Зоран Јојић и пожелио  им угодан боравак у Беранама. Он се захвалио професорицама из Гимназије на залагању које је резултирало успјешној реализацији пројекта.  Из оваквих дружења , како је казао,  проистиче пуно знања, дугорочних пријатељстава и лијепих успомена. Он је пожелио да се традиција размјене ученика настави и убудуће, односно да све будуће генерације буду најбољи промотери наших држава, Сјеверне Македоније и Црне Горе.

Професорице Гимназије које су уједно и менаџерке на пројекту „RICO“ који се односи на Регионалну омладинску прекограничну сарадњу за земље Западног Балкана, укратко су представиле програм размјене ђака и захвалиле се представницима Општине Беране на прјему.

Професорке и ђаци из Сјеверне Македоније захвалили су на топлој доброшлици због које се, како су казали, осјећају као код куће. Они су посебно похвалили беранску Гимназију, директора, професоре и ђаке, али и исказали задовољство срдачношћу наших људи и истакли су да ће се увијек са задовољством враћати у наш град.

Размјена ученика у оквиру поменутог пројекта финансира Европска Унија, а Гимназија „Панто Малишић“ једина је од четири средње школе у Црној Гори чија је апликација за пројекат реализована. 

Састанку су присуствовале  шефица Бироа за односе са јавношћу Ирина Зечевић и савјетница у Служби предсједника Ивана Милошевић.