Општина Беране у партнерству са Регионалном развојном агенцијом  за Бјеласицу, Комове и Проклетије спроводи пројекат “Иницијатива локалног партнерства за запошљавање – ИЛЕП”.

Пројекат се реализује уз финансијску подршку ЕУ кроз IPA II  годишњи акциони програм за Црну Гору за 2020. годину, а  имплементира се у периоду од 01/10/2023 до 30/09/2024.године.

Општи циљ пројекта је побољшати запошљивост и укључивање дугорочно незапослених на тржишту рада дрвопрерађивачког и туристичког сектора кроз иницијативу локалног партнерства за запошљавање.

Пројектом су дефинисана два резултата: Резултат 1. Отворена нова радна мјеста у дрвопрерађивачком сектору имплементацијом нових техничких рјешења и укључивањем незапослених; Резултат 2. Ојачани капацитети незапослених кроз обезбјеђивање сертификованих обука у дрвопрерађивачким и туристичким услугама.

У ту сврху, Општина Беране и Регионална развојна агенција за Бјеласицу, Комове и Проклетије су у претходном периоду расписали два јавна позива за учешће у програму стицања професионалних знања и вјештина у области дрвопраде- Столар за намјештај и програму образовања за оспособљавање за занимање туристички водич/водичкиња. Више о начину пријаве кандидата и условима, било је ријечи током Инфо дана који су чланови пројектног тима су организовали у просторијама Регионалног бизнис центра дана 25.01.2024.године.  

Након селекције пријављених кандидата, као и спроведних интервјуа, потписани су уговори са 15 незапослених лица за учешће у програму стицања професионалних знања и вјештина у области дрвопраде- Столар за намјештај, као и 10 незапослених лица за учешће у програму образовања за оспособљавање за занимање туристички водич/водичкиња.

Обуке су, на задовољство пројектних партнера, започеле почетком марта и спроводиће се наредних шест мјесеци, током којих ће учесници обука проћи теоријски и практични дио наставе. Обуку спроводи лиценцирани провајдер образовања, а након истека обуке биће организована екстерна провјера знања, док ће успјешни полазници  добити признате сертификате.