Потпредсједник Општине Беране Дамјан Ћулафић и директорица Полимског музеја Виолета Фолић, обишли су јуче локалитет Градац у Будимљи, поводом завршетка имплементације пројекта ,, Систематска археолошка истраживања Градца у Будимљи код Берана“, одобреног Програмом заштите и очувања културних добара за 2023.годину.

Обилазак је организован у присуству стручног тима Полимског музеја, археолога Предрага Лутовца и документаристе Полимског музеја Слободана Обрадовића.

Истраживања на Градцу код Будимље трају већ 20 дана и за тај период откривено је и истражено 60 м горњег бедема који је ширине 1,4 м. Сондама и пробојем пута ка утврђењу Градац такође је утврђено постојање доњег бедема који је ширине 1,00 м и пружа се паралелно са горњим бедемом. На основу пронађеног материјала утврђење датира из периода 5-6 вијека. Углавном доминирају фрагменти лонаца и здјела који су били у свакодневној употреби.


Пронађене су гвоздене стрелице и разни алати,бронзани новчић ,ножеви и пољопривредни алати. Истраживање се завршава за 5 дана и након тога ће стручни тим музеја објавити закључна разматрања.