Прва Света архијерејска Литургија у саборном храму Светог Симеона Мироточивог служена је јутрос. Литургију је служио епископ будимљанско-никшићки господин Методије, уз саслужење свештенства Епархије. Литургији је, осим вјерника и бројних грађана Берана и околине, присуствовало руководство Општине Беране.

Храм је требало је да буде освјештан још прије двије године, али је свечаност одлагана због пандемије корона вируса.

Градња храма је почела благословом почившег митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија на празник Свете великомученице Марине 30. јула 2000. године, када је митрополит освештао мјесто за градњу и био постављен камен-темељац.

Врло брзо након почетка градње храма, застало се због додатног ангажовања на пројекту, односно чекању на неопходне дозволе и сагласности, за храм димензија у основи 27 метара са 37 метара. Црквено здање ће имати око 500 метара квадратних корисне површине у приземљу и галерију од око 118 метара квадратних. Аутор пројекта, по коме се гради Саборни храм у Беранама, је архитекта проф. др Љубиша Фолић.

Црква је у облику грчког слободног крста. Изнад централног дијела, на висини од око 21 метра, је купола, а на источној страни олтарски простор који се састоји од травеја и олтарске апсиде, завршене куполом и двије бочне апсиде. Са сјеверне и јужне стране су бочне конхе, а са запада посебно наглашени улазни портал и звоници, висине око 13 метара. На светињи су већ постављени позлаћени крстови, звона се набављају на чему је ангажована група добротвора из Београда која набавља остала звона из Русије.