Потпредсједник општине Марко Лалевић је на шестој сједници тражио од директора Опште болнице Беране одговоре на следећа питања: Како је пацијент и у чијој пратњи дошао у Беране? Да ли је урађена епидемиолошка анкета? Да ли је угрозио животе здравствених радника? Зашто предсједник и чланови Општинског тима за заштиту и спашавње немају ниједну информацију о поменутом случају

Случај пацијента из Плава, тема шесте сједнице Општинског тима

Потпредсједник општине Раде Кљајић је отворио и пресједавао шестом сједницом Општинског тима за заштиту и спашавње, која је одржана данас у Великој сали СО Беране.

На самом почетку казао је да су чланови свих субјеката у Општинском тиму, од представника Општине Беране до здравствених установа, дужни да доставе све потребне информације које се тичу епидемиолошке ситуације у Беранама.

Потпредсједник општине Марко Лалевић је на сједници тражио од директора Опште болнице Беране одговоре на питања која интересују цјелокупну беранску, црногорску јавност, а посебно све грађане општине Беране.

Лалевић је захтијевао одговоре на следећа питања: Како је пацијент и у чијој пратњи дошао у Беране? Да ли је урађена епидемиолошка анкета? Да ли је угрозио животе здравствених радника? Зашто предсједник и чланови Општинског тима за заштиту и спашавње немају ниједну информацију о поменутом случају? Зашто нису обавијештени грађани колико доктора и медицинског особља иде у изолацију? И ако се установило да је пацијент дао лажне информације о могућим контактима са зараженим лицима у општини Плав и тако угорзио и доктооре Опште болнице Беране, и све наше грађане, шта ће бити предузето по том питању?

Он је подвукао да љекари и особље Опште болнице раде изузетан посао, као и да грађани морају бити упознати са правим стањем ствари.

„Надамо се да наши здравствени радници нису инфицирани корнавирусом и да ће Беране и даље остати град гдје нема регистрованих случајева“, рекао је потпредсједник општине.

Докторица на Инфективном одјељењу Опште болнице у Беранама, Лидија Кљајић је истакла да је јако незахвално причати о стању пацијената заражених ковид инфекцијом јер се оно мијења из сата у сат. Сви одговори могу се добити од Националног координационог тијела за заразне болести Владе Црне Горе, подвукла је она и навела да љекари беранске болнице одговорно раде свој посао.

Докторица је потом објаснила читаву ситуацију везану за пацијента из Плава инфицираног коронавирусом, а који се налази у беранској Општој болници.

„Пацијент из Плава се јавио у Ургентни центар због повреде лијеве руке и прегледао га је хирург. Урађени су му налази. Вриједност шећера је била 39,8, што значи да је био животно угрожен. Прегледан је од стране дежурног интернисте који га је 4. апрла хоспитализовао нна интерно одјељење Опште болнице. Тада су пацијент и његов пратилац негирали контакт са корона позитивним особама и одлазак било гдје ван Плава. У том тренутку није имао симптоме који указују на ковид инфекцију односно, није испољавао никакве тегобе у том смислу. Пацијент је 7. априла у току ноћи добио високу температуру, а осмог је урађен рендген плућа који је био уредан, као и лабараторијски налази. Подвлачим да је урађена и епидемиолошка анкета. Све је ово документавно у Општој болници“, казала је докторица Кљајић.

Она је потом казала да је консултован начелник Инфективног одјељења доктор Милован Живковић који је прегледао пацијента, и на основу његовог тадашњег стања није индиковао испитивање на корона инфекцију.

„Пошто се стање пацијента из Плава нагло погоршало позвали су ме због конслутација. Урдили смо му поново рендген плућа, као и брис грла и носа који сам упутила Институту за јавно здравље ради анализе на коронавирус и налаз је био позитиван. Омах наккон јављања налаза пацијента сам превела на Инфективно одјељење и од тог момента спроведене су све мјере да не дође до даљег ширења инфекције и терапија пацијента према званичном портоколу“, истакла је докторица и објаснила да су спроведене епидиемолошке мјере према свима који су били у контакту са овим пацијентом и појаснила нам је још да су пацијент и пратилац кјису били су истој соби са пацијентом из Плава негативни.

„Породица пацијента из Плава, по сазнању резултата теста, обавијестила ме да су пацијент и остали укућани имали имала контакт са синовцем који је дошао из Америке, а коме су изречене мјере самоизолације, а који живи у кући поред њихове и користе исто двориште“, додала је докторица Кљајић.

На крају је саопштила да се на Инфективном одјељењу тренутно лијече четири пацијента од ковид инфекције и да су у том тренутку били добрих виталних параметара, док је прекујече отпуштен први пацијент излијечен од ковида.

Пулмолог из беранског Дома здравља, др Спасенија Ђукић казала је да су дезинфековане све службе у овој здравственој установи.

“37 здравствених радника из Дома здравља је узорковано због контакта и контакта из контакта са пацијентом из Плава, обољелим од вируса корона”, рекла је она.

Начелник Службе заштите и спашавања, Тихомир Богавац напоменуо је да су у претходном периоду здравствене установе у Беранама дезинфиковане више пута, али да то више није потребно радити из разлога што је директорица Дома здравља Беране, др Зухра Хадровић, на претходном састанку Општинског тима казала да је њихова установа набавила дезинфекциона средства односно, да ће убудуће њихове службе обављати тај дио посла.

„Поновљена је акција дезинфекције избјегличког насеља Риверсајд на Рудешу. Упоредо са поменутим активностима запослени у Служби заштите наставили су са чишћењем и прањем приградских и градских улица, а уједно су започели трећи круг дезинфекције свих стамбених зграда на подручју града. Дезинфекцијом ће бити обухваћени улази зграда, као и степеништа од првог до посљедњег спрата, односно заједничке просторије, као што је то био случај првог и другог пута“, казао је Богавац.

Такође је говорио о донацијама Националног координационог тијела и Аеродрома Црне Горе.

„Од НКТ смо добили 150 литара течног хлора, али с обзиром на то да је за наше потребе то веома мала количина и да нијесмо у сазнању да ћемо накнадно добити одређене количине истог, са расположивим средствима дезинфикујемо главну улицу као најфреквентнију улицу у нашем граду. Од Аеродрома ЦГ смо добили 196 литара дезинфекционог средства за дезинфекцију руку и радног простора и подијелили заинтересованим установама, које су радно ангажоване у овом периоду“, закључио је начелник Службе заштите.

Директор Комуналног предузећа Саво Вучетић је упознао чланове тима је ово предузеће предузело све мјере и радње на прању како грдаских улица, тако и великих јавних површина, у сарадњи са Службом за заштиту и спашавање.

„У већини случајева прање се ради у касним вечерњим сатима односно, након 19 часова по ступању на снагу забране изласка из објеката становања. Поред тога спроведене су активности на дезинфекцији улаза зграда, парковског мобилијара, простора око контејнера, као и дезинфекција контејнера споља и изнутра. Рад на Зеленој и Млијечној пијаци током викенда одвијао се у складу са препорукама НКТ за борбу против ширења новог коронавируса. Закупци и купци су поштовали социјалну дистанцу, користили заштитну опрему у виду рукавица и маски… Наши запоселни су на улазу у просторије млијечне пијаце дезинфиковали руке купцима“, казао је Вучетић и додао да се комунални отпад свакодневно редовно одвози сходно планираној динамици.


Начелник Центра безбједности Беране Миодраг Божовић апеловао је на оне који издају потврде о слободи кретања да воде рачуна да буде задовољена форма, која је прописана од стране надлежних органа.

Он се на сједници Општинског тима захвалио на доприносу који дају запослени Центра на спровођењу мјера, као и највећем дијелу грађана Берана који поштују исте.

„Од почетка ступања на снагу наредби предузели смо одређене репресивне мјере у сарадњи са ОДТ, тако да је до сада процесуирано укупно 30 лица“, казао је Божовић и апеловао још једном да сви морамо дати допринос поштовању привремених мјера.

Он је овом приликом саопштио да је самоизолација истекла за 96 грађана Берана.

У наставку је истакао добру сарадњу коју берански Центар безбједности, током ове ситуације због вируса корона, остварује са беранском Службом заштите, Домом здравља и Општом болницом.

Директор Радио Берана Туфик Софтић казао је да смо свједоци из средстава јавног информисања да предсједници већине црногорских општина дају информације о здравственом стању пацијената, тако да не види разлог због чега то не би била пракса и кад је општина Беране у питању.

Славко Јолић, директор Црвеног крста у Беранама, саопштио је да се пакети помоћи пензинерима дијеле већ десет дана и да се посебно захваљује предсједницима и члановима савјета мјесних заједница на помоћи.

Случај пацијента из Плава, тема шесте сједнице Општинског тима