Поводом празника и славе храма Светог Симеона Мироточивог данас је у цркви Преображења Господњег служио Свету литургију епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске, Г. Јоаникије.

Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић, представници локалне власти у Беранама и грађани присуствовали су литургији поводом данашњег празника, уз поштовање епидемиолошких мјера.

Свети Симеон Мироточиви је био велики светитељ и ктитор који је изградио бројне светиња.

Изградња Саборног храма у градском парку у центру Берана започета је 2000. године, када је митрополит Српске православне цркве Амфилохије освештао мјесто за градњу и поставио камен-темељац.

Радови на изградњи храма су у завршној фази.

Аутор пројекта, по коме се гради овај храм, је архитекта проф. др Љубиша Фолић. Црква је у облику грчког слободног крста. Изнад централног дијела, на висини од око 21 метра, је купола, а на источној страни олтарски простор који се састоји од травеја и олтарске апсиде, завршене куполом и двије бочне апсиде. Са сјеверне и јужне стране су бочне конхе, а са запада посебно наглашени улазни портал и звоници, висине око 13 метара. При улазу, сјеверно и јужно, граде се параклиси посвећени Светом Стефану Првовјенчаном и Светом Сави, синовима Светог Симеона.

Највеће здање

Димензије будућег храма, који ће по окончању радова, који су у завршној фази, бити највећа богомоља Епархије будимљанско-никшићке у Беранама – престоном граду, у основи су 27 метара пута 37 метара. Црквено здање ће имати око 500 квадрата корисне површине у приземљу и галерију од 118 квадрата.