Традиционална беранска “Шлауфијада“, која важи за аутентичан бренд по којем је наш град надалеко познат, одржана је данас на таласима Лима и у градском парку поред те ријеке, гдје је организовано такмичење у кувању рибље чорбе.

Свакако, главни дио ове манифестације је трка гуменим шлауфима низ таласе Лима, на потезу од мотела „Буче“ до градског моста код хотела „Беране“, у којој се надметало 30 учесника.

Ове године побједу су однијели Албин Тоскић и Стефан Бабовић. Као другопласирани кроз циљ су прошли Филип Цемовић и Вук Бабовић, док је трећа позиција припала Данијелу Губеринићу и Вукашину Добрашиновићу.

У конкуренцији осам екипа, најбољу чорбу припремила је екипа „Сињавац“ из Бијелог Поља. Награда за друго мјесто отишла је у руке екипи „Пијане мренице“ из нашег града а чорба екипе „Ђевојачки мост“ из Колашина завриједила је треће мјесто.

Савјетник у Туристичкој организацији Беране, Дражен Јоксимовић, казао је да ова манифестација одавно није била овако масовна и да је самим тим успјела и на задовољство организатора и учесника протекла у најбољем реду.

Популарна “Шлауфијада”, као тада јединствена манифестација, установљена је спонтано прије 46 година. Далеке 1977. године осмислила ју је група тадашњих омладинаца, да би касније, по узору на Беране, трке шлауфима биле организоване и у другим градовима СФРЈ.

„Шлауфијада“ је дио традиционалне манифестације „Беранско културно љето“ а организатор је Туристичка организација Беране, под покровитељством Општине Беране.