Фудбалски клуб Беране се годинама налази у огромним проблемима. Проблемима за које нико не зна, или неће да каже ко их је створио.

Размишљајући првенствено о интересу младих нада, дјеце и омладине који припадају клубу и како би омогућили опстанак клуба Општина Беране је донијела одлуку о преузимању оснивачких права и обавеза најмасовнијег спортског клуба у граду. Као и у случају других локалних институција, сусрели смо се са недефинисаним обавезама и ћутањем оснивача клуба, који нису хтјели да потпишу уговор којим би гарантовали износ затечених дуговања. Због таквог односа управе, највише су испаштали играчи, којима су давана нереална обећања, која ни минимално нису испуњена. Став новог руководства Општине Беране је био и остао да треба да клуб треба извући из сиве зоне и поставити га на здраве основе. Преузимањем од приватних лица смо хтјели да ФК Беране дамо значај градске институције и традиционалног клуба, а не давање предности у односу на остале спортске клубове у граду. Због тога смо управљање клубом повјерили људима за које сматрамо да воле фудбал, али и да су способни да обезбједе додатна средства како би ФК Беране не само опстао, него и напредовао.

Општина Беране је институција која има обавезе не само према фудбалу и спорту, већ према свим грађанима. С обзиром на тешку економску ситуацију у граду и шире, средства опредијељена за финансирање фудбала су максимум који можемо да опредијелимо, а да не угрозимо функционисање осталих спортова и других животних потреба наших суграђана.

Спортска јавност, често емотивна, можда није у потпуности задовољна издвајањима за спорт, али вас подсјећамо да је златно вријеме беранског (иванградског) спорта било и вријеме када смо били јак индустријски центар, напредан у сваком погледу, што сада није случај. Од доласка новог руководства, у периоду од 2.4.2014. до 30.6.2015., фудбалском клубу Беране је пренесено укупно 72.559.73 € за покривање трошкова такмичења, као и хранарину за играче са стране. Од априла 2015, када је добијен комби за потребе свих општинских институција, десет пута смо га уступили фудбалском клубу за потребе одласка на утакмице. Такође, Спортски центар Беране није наплаћивао услуге кориштења терена Фудбалском клубу Беране за тренинге и утакмице. Само за одржавање терена за ове потребе је утрошено 2000 l горива, не рачунајући трошкове радне снаге.

То нису била једина средства којима је ФК Беране располагао, јер су добили и редовну уплату од ФСЦГ у износу од око 60.000€. Уз новац који је обезбједила управа, ФК Беране је имао довољно средстава за прволигашку сезону. Поређења ради, за остале спортске колективе, међу којима се налази низ клубова са богатом и трофејном традицијом, као и фудбалски клуб који се сада такмичи у истом рангу са ФК Беране, је издвојено укупно 50.000€. Општина Беране се обавезала да испуни минималне услове за функционисање клуба, што значи покривање материјалних и административних трошкова, трошкова организације утакмице, путовања и трошкове судија. Принцип чистог рачуна је дао резултате у најмлађим категоријама, који су граду одужили са првим трофејима у историји клуба. Управо млађе категорије су нам дале наду да ФК Беране има свијетлу будућност и да у њих вриједи улагати.

Што се тиче накнада првом тиму, члановима стручног штаба и управи, Општина Беране није у могућности да их финансира из својих средстава. Клубу смо помогли и прије доласка нове управе, на крају сезоне 2013/14, и само тада смо финансирали дио заосталих зарада као награду за улазак у прву лигу.

Подсјећамо да општина као институција има обавезу и финансирања социјалних давања за најугроженије суграђане, као и стипендирање најбољих студената. Треба навести и да су студентске стипендије много мање него оне које се траже за фудбалере. Ни та средства, иако редовна, нису на жељеном нивоу. Зато апелујемо на спортску јавност да покаже спортски дух и солидарност са осталим суграђанима, чије основне животне потребе нису задовољене, те да морамо у сваком тренутку бити свјесни окружења у коме живимо. Став Општине Беране је да ће ФК Беране имати перспективу, само ако се око њега окупи комплетна заједница. Чланови управе су уласком у клуб преузели на себе тешку обавезу и одговорност обезбјеђивања додатних средстава финансирања, међу којима су и евентуалне накнаде за фудбалере. Ми ћемо и даље наставити да финансирамо преузете обавезе и тако омогућимо функционисање нашег клуба, али за боље резултате у највишем рангу морамо заједно да тражимо нове опције.

 

Секретеријат за спорт, културу,младе и сарадњу са НВО