Позоришна представа  „Заборављене“  биће одиграна у уторак, 10. августа са почетком у 20 сати, у Сали Центра за културу Беране.

Секретаријат за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО Општине Беране у сарадњи са Центром за културу, у склопу  трaдиционалне манифестације „Беранско културно љето“ 2021. године Беране организује одржавање позоришне представе „Заборављене“ у реализацији „Беоарт 2015“ Београд.

Позоришна представа „Заборављене“ је комад о женама које су оставиле упечатљив траг у српској историји, а које нису доживјеле да се њихово дјело вреднује на начин, како су оне то, без сумње, заслужиле. Оно што је изузетна ријеткост, је чињеница, да су оне показале своју величину, пролазећи кроз тај неадекватан третман народа, коме су толико дали, на један достојанствен начин, не скрећући пажњу на нанијету им неправду, верујући да су све урадиле чистог срца, не очекујући признања. Лако је закључити да је то, истовремено, прича о нама и нашем менталитету, као и о култури заборављања, коју брижљиво гајимо.

Један од циљева ове представе је и тај, да се, једном за свагда, замислимо над својим светоназорима, како би, као друштво, закорачили у љепшу будућност.  „Заборављене“ је комад, састављен од више слојева, па се, упоредо са наведеним радњама, развија и слика положаја жене у друштву, којем припадамо. Тај процес еманципације друштва је спор и тежак, траје још увијек, због наше традиционалне конзервативности и неспремности мушке популације да, тек тако, напусти свој привилегован положај у том односу.

Текст: Зорка Новковић

Играју: Ана Франић, Ваја Дујовић, Ленка Петровић и Нина Нешковић

Костимограф: Марија Тарлаћ

Асистент костимографа: Вишња Жилић

Избор музике: Александра Денда

Музички сарадник: Петар Ђурђевић

Организатор: Сара Ђуровић

Драматизација: Јелена Јовановић

Режија, сценографија и сценски покрет: Марија Миленкови