На аеродрому у Беранама успјешно је одржан аеромитиниг под слоганом Летимо али без дроге. Под покровитељством Општине Беране већ пету годину заредом овај догађај ревијалног карактера окупља моделаре из Црне Горе и земаља окружења. Њих двадесетак показало је вјештине и акробације са моделима на електро и бензински погон бежичним преносом помоћу радио станице.

Учесници су подсјетили на значај авиомоделарства, а од надлежних затражили да убрзају активирање беранског аеродрома.

Овако лијеп аеродром ријетко ко има на овим просторима и ја очекујем да уз једну добру вољу и овај аеродром проради и да добије међународни карактер као што је аеродром Голубовци и Тиват, истакао је Горан Шћекић,организатор манифестације.

Управљање овим летилицима како кажу исто је као и на правим авионима.

Постоји пар сервова у авиону и свака команда као у правом авиону потезом станице у једну страну, авион се наводи у лијеву страну помоћу сервова и обратно. Ова станица има осам канала а зна да има станица до 12 или 21 канал али за обични авион довољно је и са три канала, рекао је Сеад Јашаровић, моделар из Берана.

Са напретком технологије од ових летјелица које се користе у разне сврхе корист би могла имати И држава , тврде моделари.

Јер нам у задње вријеме недостаје добрих пилота,повећава се број авиона и путничких и борбених у свијету а пилота је све мање, тврди Шћекић.

Иако авиомоделарство у Црној Гори има традицију дугу пола вијека, мало људи је имало жељу и  прилику да се у њему опроба.Зато онима који то  хоце црногорски  моделари поручују.

Ми ћемо им бесплатно поклонити један авион да лете и да се обучавају и да од њих настану млади пилоти који ће надам се у будућности помоћи Црној Гори, тврди Шћекић.

Црногорски моделари на истом мјесту заказују ново дружење наредне године .