Други ФИФФП (Фортеца интеранционални филмски фестивал Прераст) – међународни фестивал који окупља филмове и ауторе са сјевера Европе (Нордијских земаља), из региона и свијета биће одржан у Беранама од 7. до 9. новембра у сали Центра за културу.

Овогодишња селекција садржи један дио ретроспективе филмова, затим оне који припадају остварењима најновије шведске продукције, као и филмове из региона, и сви ће они бити приказивани у терминима од 17.30, односно 19.30 сати.

На програму ће бити, између осталих, и филм познатог аутора са ових простора, Емира Кустурице „На млечном путу“.

Како кажу организатори циљ овог фестивала, јединственог за Црну Гору и уопште Балкан, није само да се прикажу актуелна филмска остварења из сјеверно европских држава, већ и да се покаже које могућности сарадње још постоје, специфичности и природне љепоте које наша земља има, као и да се кроз филмску умјетност промовишу и друге вриједности  – туризам, култура и традиција Црне Горе.

„ФИФФП је мост који ће приказати филомве који се не виђају често у нашим крајевима. Фестивал је настао из потребе да се бавимо и окрећемо неким новим темама на филму. Назив Фортеца (иначе назив за зидине Фортеце изнад Прераста) значи утврђење или одбрана и бави се одбраном културних вриједности и наслеђа. А љепшег мјеста за тај доживљај и стварање филмске умјетности нема“, поручују из организације.

FIFFP организација је успоставила одличну сарадњу са институцијама и појединцима у градовима гдје се фестивал одржава.

У Беранама то су Секретаријат за спорт, културу, омладину и сарадњу са НВО Општине Беране и ЈУ „Центар за културу” који су организатори фестивала, док су директни сарадници Слободанка Ивановић, директорица Центра, и Јелена Божовић, помоћница у поменутом Секретаријату.

Поред Берана, фестивал ће се одржати у Будви, Бару и на Цетињу.

Улаз је слободан!