JAVNI POZIV

za učešće u postupku dodjele sredstava kroz

Program za razvoj i promociju zanatstva za 2023. godinu

 

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je  11.aprila 2023. godine objavilo javni poziv za učešće u  Programu za razvoj i promociju zanatstva za 2023. godinu u vrijednosti od 175 hiljada eura.

Riječ je o bespovratnim  sredstvima za koje zanatlije mogu da podnesu zahtjev. Program se sastoji od dvije komponente u okviru kojih se dodjeljuje finansijska podrška za sljedeće aktivnosti:

  1. Nabavka opreme

Nabavka nove i/ili polovne opreme (ne starije od pet godina) i specijalizovanih alata, koji su u funkciji kreiranja i promocije proizvoda i/ili usluge za obavljanje zanatske djelatnosti.

  1. Promocija zanata

Organizacija i učestvovanje na domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama, kao i dizajn i izrada promotivnog materijala.

  • Program predviđa pružanje finansijske podrške za nabavku opreme i alata za obavljanje zanatske djelatnosti kao i organizaciju i učestvovanje na domaćim i međunarodnim sajmovima i manifestacijama. Odobrena podrška može pokrivati do 70% opravdanih troškova u okviru prve komponente, odnosno do 10.000,00 € bez PDV-a po zanatliji za aktivnosti koje se odnose na vrijednost opreme i do 50% opravdanih troškova, odnosno do 6.000,00 € bez PDV-a po zanatliji, za učešće na međunarodnom sajmu, a iznos do 4.000,00 € bez PDV se može dodijeliti za učešće na domaćem sajmu u okviru druge komponente Programa.
  • Dodatni procenat finansijske podrške se odobrava  zanatlijama koji posluju u jedinicama lokalnih samouprava (JLS) sa indeksom razvijenosti do 100% tj. procenat bespovratnih sredstava se uvećava za  dodatnih 10%  i to za sledeće opštine: Petnjica, Andrijevica, Gusinje, Plav, Rožaje, Tuzi, Berane, Bijelo Polje, Šavnik, Mojkovac, Kolašin, Pljevlja, Plužine, Ulcinj, Bar, Žabljak, Cetinje, Nikšić, Danilovgrad, dok se maksimalno dozvoljeni iznosi neće mijenjati.
  • Takođe, ukoliko u osnivačkoj strukturi preduzeća u vlasništvu od minimum 50%, učestvuju osobe ženskog pola ili je u pitanju preduzetnica kao i ukoliko je zanatlija osoba koja ima do 35 godina starosti, intenzitet podrške se uvećava za dodatnih 5% .

U prilogu je  Javni poziv i Program za promociju i razvoj zanatstva za 2023. godinu (u kojem su detaljno navedeni uslovi za učešće).

 

Sve informacije kao i stručna pomoć mogu se dobiti  u

Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma,

Tel: +382 20 482 312  +382 67 391 313

Mail: lidija.radovic@mek.gov.me            www.gov.me/mek

 

Prilozi:

javni-poziv-program-za-razvoj-i-promociju-zanatstva-2022 (2)- prilog 1

PROGRAM ZANATSTVO 2023 FINAL – prilog 2