Дописници „Вечерњих новости“ из Црне Горе наш суграђанин, Милутин Секуловић и његов колега Велиша Кадић добитници су овогодишње награде за новинарску храброст „Милан Пантић“, саопштено је из компаније Новости, која додјељује награду у знак сјећања на новинара тог листа који је убијен у Јагодини 2001. године.

Секуловићу награда за новинарску храброст

Одлуку да се њима додијели престижно признање донио је петочлани жири који су чинили Вишња Аранђеловић из Удружења новинара Србије (УНС), Жељко Бодрожић из Независног удружења новинара Србије (НУНС), Љубиша Вујић – редакција Нови пут, Јагодина, Милан Бабовић, из Вечерњих новости и Немања Пантић, син Милана Пантића.

У образложењу жирија наводи се да су Секуловић и Кадић мјесецима пратили литије широм Црне Горе, покренуте као вид бунта против Закона о слободи вјероисповијести.

„Корачали су са својим народом у непрегледним колонама, пратили из минута у минут шта се догађа са онима који су хапшени, тучени, малтретирани, чије су куће претресане и чије су се судбине ломиле преко ноћи и преко кољена“, стоји у образложењу.

А, онда се, како се додаје, скоро све оно о чему су писали догодило – и њима.

„Приведени су, обојица, у размаку од свега неколико дана. И то због текстова које су писали. А, писали су брзо, јасно и – часно“, сматра жири.

Упркос томе, они су, како се каже у образложењу одлуке, остали непоколебљиви и већ наредног дана наставили су да пишу „срчано, истинито, бритко и храбро и да стотине хиљада људи обавјештавају о догађајима који потресају не само Црну Гору и који су дубоко потресли и њих и њихове породице и „урезали им се у душу заувијек“.

Награда ће бити уручена у четвртак, 11. јуна, на дан када је прије 19 година у улазу зграде у којој је живио мучки убијен Милан Пантић. Тог дана ће на Градском гробљу у Јагодини бити одржан помен и положени вијенци на споменик на тргу који носи његово име.

Извори: Вечерње новости и Вијести.