Регионална радионица на тему „Урбана адаптација, отпорност и СЕКАП компонента адаптације” – одржана је у Истанбулу, Турска, у периоду од 22. до 23. фебруара 2023. године. Радионица је организована у сарадњи између TAIEX и TRATOLOW пројекта „Транзиција ка ниским емисијама и економији отпорној на климу на Западном Балкану и Турској“ и  GIZ ORF-ETC пројекта „EU4ET Повеља Градоначелника на Западном Балкану и у Турској“.

Свеобухватни циљ радионице био је да подржи и даље промовише размјену између корисника и урбаних подручја кроз размјену искустава и добрих пракси са посебним нагласком на прилагођавање у складу са Акционим планом за одрживу енергију и климу (СЕКАП). Фокус је био на климатским ризицима од врућина и плувијалних поплава, посебно на локалној рањивости, процени утицаја и ризика, cost/benefit решењима за адаптацију, локалном планирању  и имплементацијама решења адаптације. Овај регионални догађај  подржава развој СЕКАП-а и фокусирао се на питање прилагођавања и отпорности у урбаном и руралном контексту у смислу промовисања акција прилагођавања климатским промјенама на општинским и градским нивоима и подстиче сарадњу са Европском Унијом кроз иницијативу Споразума градоначелника Европе- Западног Балкана.

Узимајући у обзир чињеницу да  Општина Беране тренутно ради на припремним корацима за развој СЕКАП-а, као и приступању Споразуму градоначелника Европе- Западног Балкана, представнице Општине Беране, в.д. секретарка секретаријата за привреду, развој и инвестиције,  Маја Ђуришић, и савјетница за писање и реализацију пројеката и сарадњу са ЕУ, Данка Голубовић, присуствовале су овом догађају на позив TAIEX-а и TRATOLOW-a.