Секретар за финансије и економски развој Светомир Аковић присуствовао је првој Конференцији локалних самоуправа Западног Балкана која је одржана у Институту „Др Симо Милошевић“, у Игалу. Током два дана, више од 50 учесника из наше земље, Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине, разговарало је на тему „Локалне самоуправе 21. вијека“.

Излагање секретара Аковића било је на тему „Обрачунска основа буџетског рачуноводства“, за коју је Општина Беране добила специјалну награду за најбољу праксу од Заједнице општина за 2015. годину.

image-0.02.01.ab8eea405c112c98975ca602488d66f4abad38d0923891dfd5a19148830a11e8-V

Конференцију је првог дана отворила предсједница општине Херцег Нови Наташа Аћимовић, која је казала да је учешће на конференцији потврда да органи локалне управе стално дјелују на унапређењу квалитета живота, свако у својој животној и радној средини, као и да постоји свијест да се циљеви много лакше остварују кроз сарадњу.

Генерални секретар Заједнице општина Црне Горе Рефик Бојаџић навео је да су овакви скупови одлична прилика за упознавање, обнову познанстава и размјену искустава, а све у циљу успостављања сарадње и лакшег превазилажења проблема са којима се суочавају локалне самоуправе.

Према ријечима програмског савјетника Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге Душана Чукића, до краја ове године у Црној Гори очекује се нови програм Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге, након што добију сагласност Владе.

Другог дана конференције, учесници су разговарали о областима заштите животне средине, друштвеног и економског развоја.