Привредне коморе Црне Горе и Косова организовале су 24. новембра 2016. пословни форум у Приштини којем је присуствовало двадесет пет црногорских и четрдесетак косовских привредника.

Црногорску делегацију, коју је чинио и секретар за финансије и економски развој Општине Беране Светомир Аковић, предводио је потпредсједник црногорске Коморе Иван Савељић који је том приликом истакао да су представници привреде током ранијих састанака препознали баријере које спречавају динамичнију привредну сарадњу, али и могућности за њен даљи развој.

– Дио тих предлога чинили су платформу приликом преговора представника влада наших земаља и задовољни смо што смо као репрезенти пословне заједнице идентификовали и проблематизовали многе изазове са којима се привредници свакодневно сусријећу – истакао је Савељић.

Нагласио је да се најважнија покренута иницијатива тиче парцијалног отклањања проблема недовољне саобраћајне повезаности кроз транспорт робе жељезницом до Луке Бар као и интензивнији рад на јачању економских веза.

– Од посебног значаја је питање изградње, односно ревитализација, саобраċајне инфраструктуре у дијелу друмског, жељезничког и авио саобраћаја. Реализација ових замисли резултирала би успостављањем трајнијих пословних аранжмана који укључују читав низ различитих привредних субјеката која своју егзистенцију могу остваривати као носиоци или учесници репро – ланца створеног на тим везама – додао је он.

Да сличне ставове према наведеним питањима имају и представници косовске пословне заједнице потврђују и ријечи предсједника Привредне коморе Косова Сафета Грџалиу да је неопходно што прије пронаћи модел за елиминисање баријера на граничним прелазима које проузрокују дуго чекање камиона који превозе робу до и од Луке Бар.

– Уколико се ове баријере што прије не отклоне, најављена јапанска инвестиција у Луку Солун и добра саобраћајна повезаност са Луком Драч преусмјериће транспорт роба на те луке иако косовски привредници традиционално фаворизују превоз преко барске Луке – закључио је Грџалију.

Да је политичка и културна сарадња на високом нивоу а национални склад ненарушен истакли су и амбасадори ове двије земље.

– Од успостављања дипломатских односа, потписано је чак 15 међудржавних споразума, меморандума и протокола о сарадњи – рекао је амбасадор Косова у Црној Гори Скендер Дурмеши.

Амбасадор Црне Горе на Косову Ферхат Диноша нагласио је да Косово у Црној Гори има поузданог партнера у процесима приступања ЕУ, будући да смо спремни да пружимо помоћ посебно имајући у виду да су црногорски интеграциони процеси у одмаклој фази. Наглашено је да уз интензивну сарадњу министарстава економије двије земље могуће дефинисати заједничке пројекте и привући ино-инвеститоре.

Економске и инвестиционе потенцијале двије земље презентовали су представници комора, организатора скупа.

Билатерални разговори преко шездесет привредника потврдили су оправданост организације овог скупа, па је договорено да се узвратна посјета реализује већ у првој половини наредне године.

Међу црногорским привредницима била је извршна директорка Плантажа Верица Мараш, компаније која је посредством косовског предузећа Елкос већ више од деценије присутна на косовском тржишту.

– Учешће производа Плантажа на укупном тржишту вина на Косову износи 40% и биљежи раст од 20 одсто – саопштила је Мараш.

Хилмија Франца, из бјелопољске компаније Месопромет, пронашао је у приштинском предузећу Делфин стратешког партнера са којим реализује заједничку инвестицију у Црној Гори.

Очекује се да билатерални разговори привредника на овом Форуму резултирају новим пословним аранжманима којима ће се унаприједити економска сарадња двије земље.

Црна Гора у размјени роба са Косовом остварује суфицит. За девет мјесеци ове године извоз на то тржиште је износио 13 милиона еура што је 5,6% од укупног црногорског извоза. Структура робне размијене показује да је значајно виши степен обраде производа који се извозе на Косово, него оних који се одатле увозе, што говори у прилог црногорској економији. Ипак, спољнотрговинска размјена је далеко испод стварних могућности и потреба привреда па коморе двије земље током последњих година интензивно раде на успостављању сарадње између компанија.

Извор: privrednakomora.me