Секретар за финансије и економски развој Општине Беране Бојан Радошевић, као члан црногорске делегације, боравио је поводом реализације пројекта „Јачање транспарентног и одговорног управљања јавним финансијама у Црној Гори“ у студијској посјети Словачкој.

Секретар за финансије у студијској посјети Словачкој

У оквиру поменутог пројекта, који имплементирају Министарство финансија Црне Горе и УНДП, уз подршку Министарства финансија Републике Словачке, организована је студијска посјета Републици Словачкој.

Делегација у саставу предстваника једанаест општинских служби за финансије и Заједнице општина, предвођена представницима Министарства финансија и УНДП-а, посјетила је Братиславу у периоду од 6. до 9. октобра.

Током званичне посјете учесници су посјетили Министарство финансија Републике Словачке, Удружење градова и насеља Словачке, општину Цифер и градску општину Петржалка, гдје је презентован систем финансирања локалне самоуправе – процес преласка општина на програмско буџетирање, процес планирања и извршења буџета општине.

Такође, размијењена су и искуства у области средњорочног планирања, планирања капиталног буџета, транспарентности планирања буџета и потрошње буџетских средстава, начина вођења рачуноводства, система унутрашњих финансијских контрола и међуопштинске сарадње.