Тодоровић: Општина Беране радиће пуним капацитетима на родној равноправности у Беранама

Амбасадорка Мисије ОЕБС-а у Црној Гори, Њ.Е. Доминик Ваг са сарадницима  данас је посјетила Општину Беране. На састанку са предсједником Општине Вуком Тодоровићем, потпредсједником Дамјаном Ћулафићем разговарали су о досадашњој сарадњи на изради Локалног акционог плана (ЛАП) за родну равноправност општине Беране и његовој имплементацији у наредном периоду.

Предсједник Општине Беране Вуко Тодоровић  оцијенио је као веома значају посјету амбасадорке Мисије ОЕБС-а, госпође Ваг Општини Беране, уз чију несебичну помоћ је спроведена израда важног документа који представља значајан корак у остваривању циљева родне равноправности у нашој општини. Локални акциони план за родну равноправност Општине Беране, за чију израду је Мисија ОЕБС-а ангажовала стручног консултанта, госпођу проф. Оливеру Комар, имплементацијом планираних активности биће од великог значаја за локалну заједницу али и служити као добар примјер и другим црногорским општинама. Методологија по којој је урађен овај важан докумет служиће запосленима у локалној  самоуправи при изради и других акционих планова, а посебно при изради Стратешког плана развоја општине, казао је предсједник Тодоровић и додао да ће Општина Беране пуним капацитетима радити на родној равноправности у Беранама.

Потпредсједник Општине Дамјан Ћулафић, који је био на челу тима за изаду ЛАП-а за родну равноправност направио је осврт на активности које је Општина Беране спровела у претходном периоду на пољу родне равноправности. Нагласио је да документ,а на чијој су изради радили уз несебичну помоћ стручног консултанта проф. Оливере Комар, представља изузетан примјер методологије која ће убудуће служити као примјер при изради докумената од важности за Општину.

Амбасадорка ОЕБС-а је такође изразила своје задовољство због успјешног завршетка Плана и истакла посвећеност Мисије ОЕБС-а у подршци општинама Црне Горе у остваривању циљева родне равноправности.  Задовољна досадашњом сарадњом, истакла је да је ЛАП веома квалитетно урађен, о чему свједоче и позитивне оцјене које долазе са адреса ресорног министарства. Њ.Е. је предочила намјеру Мисије ОЕБС да током 2024. године помогне Општини Беране у имплементацији ЛАП-а , што ће допринијети да Беране постане родно сензитивна средина која ће послужити као примјер другим општинама.

Савјетница за питања родне равноправности у Општини Беране , Мирјана Бабић, нагласила је да се очекује усвајање ЛАП-а на првој наредној сједници Скупштине Општине Беране. Она је такође говорила и о активностима из Плана, које су већ започете, и оне које се могу реализовати у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а током  2024. и 2025. године.

Како је усаглашено на састанку, Локални акциони план за родну равноправност општине Беране представља кључни корак у унапређењу једнаких права и шанси за све грађанке и грађане овог краја. Мисија ОЕБС-а остаје посвећена подршци Беранама и општинама у Црној Гори у остваривању тих и  других циљева и радује се даљој сарадњи на овако важним иницијативама.

Састанку су присуствовали, испред Мисије Александра Црвеница и Bernd Burwitz, секретар за општу  управу и друштвене дјелатности Милош Раковић, шеф ПР Бироа Ирина Зечевић и чланови радне групе за израду ЛАП-а Опшине Беране Оља Делетић, помоћник секретара Секретаријата за општу управу и друштвене дјелатности, Мирјана Бабић из Секретаријата за општу управу и друштвене дјелатности, Ана Дошљак из истог секретаријата, Дијана Ровчанин савјетница из Службе предсједника, Видак Лабовић из Секретаријата за финансије и економски развој, Дијана Раичевић из ЈЗУ Дом здравља „Др Ника Лабовић“, Тамара Стаматовић из Завода за запошљавање Црне Горе ПЈ Беране, Петар Пајковић директор Центра за социјални рад Беране, Милена Бубања Обрадовић, новинарка, и Виолета Аковић, одборница у локалном парламенту.