У Беранама нови асфалт, расвјета, уређени паркови, паркинг простори, реконструкција Јасиковца…

Шћекић за Дневник РТЦГ: Значајни инфраструктурни радови напредују по плану

Последњих година Општина Беране улаже значајна средства у путну инфраструктуру. Ни пандемија коронавируса није пореметила планове локалне самоуправе па је већина улица у граду добила нови асфалт. Уређени су постојећи и урађени нови паркинг простори, а два градска парка су реконструисана и уљепшана новим мобилијаром. У једном од паркова – Цветном, свечано је откривена недавно спомен биста маршала Георгија Константиновича Жукова.

Пројекат који се издвојио по значају јесте реконструкција пута ка спомен комплексу Јасиковац.

Шћекић за Дневник РТЦГ: Значајни инфраструктурни радови напредују по плану

Поред историјског и архитектонског значаја Јасиковац је једно од омиљених излетишта Беранаца.

Радови на комплетној реконструкцији Јасиковца износе око 160.000 евра. Урађен је нови асфалт, обостране пјешачке стазе, ивичњаци, завршена је расвјета. Радови су окончани до границе са мјесном заједницом Петњик. Наредне године планирамо да наставимо са радовима и у том дијелу. Урадићемо и тамо нови асфалт, пјешачке стазе и расвјету.

У другој половини прошле и током ове године, можемо рећи да је практично комплетно језгро града асфалтирано. Много је нових пјешачких стаза које су прилагођене особама са инвалидитетом. Ради се и на уређењу парковских простора“, казао је предсједник општине Беране Драгослав Шћекић за Дневник на Радио телевизији Црне Горе (РТЦГ).

Шћекић за Дневник РТЦГ: Значајни инфраструктурни радови напредују по плану

Осим радова у ужем градском језгру и приградским насељима, асфалт је стигао и до руралних подручја наше општине.

У сарадњи са ИФАД-ом и Министарством пољопривреде и руралног развоја само у овој години асфалтирали смо 5200 метaра сеоских путева. Реконструисали смо водовод у МЗ Петњик.

Без квалитетне саобраћајне инфраструктуре људи немају могућност да нормално функционишу, а посебно они који живе на руралном подручју. Она је основ за развој пољопривреде и коришћење тих потенцијала“, навео је предсједник.

Шћекић за Дневник РТЦГ: Значајни инфраструктурни радови напредују по плану

Буџет Општине није велики, казао је први човјек Берана за РТЦГ, али је локална самоуправа уз предан рад запослених успејела да град обуче у ново рухо.

Претходних година улагана су средства у опремање општинске Агенције за изградњу и развој, тако су се створили услови да резултати на терену буду видљивији.

„У значајној мјери опремили смо нашу Агенцију, тако да већ сада можемо да изводимо асфалтерске радове сређивањем локалних путева што доноси нама уштеду средстава, и са тим уштеђеним средствима можемо да урадимо много више путева него што је то раније било“, рекао је предсједник општине.

У Беранама ће и наредне године наставити да се улаже у инфраструктуру. У плану је рализација низ пројеката који ће допринијети подизању квалитета живота свих грађана.

Видео:

Галерија: