Предсједник општине, Драгослав Шћекић и потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја, мр Милутин Симовић разговарали су у Беранама о пројектима из области пољопривреде, бољим условима и неповратној помоћи кроз механизацију за пољопривреднике, нелегалној експлоатацији шљунка и минералних сировина…

текст
Фото: Влада ЦГ

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја, мр Милутин Симовић, у оквиру четвродневне посјете општинама на сјеверу Црне Горе, боравио је јуче у Беранама.

На састанку са предсједником општине Драгославом Шћекићем и његовим сарадницима, разговарано је о реализованим пројектима из области пољопривреде и руралног развоја од прошле године, а тичу се водоснабдијевања, путне инфраструктуре – у правцу стварања бољих услова за живот становника на руралном подручју, затим обезбјеђивања услова за лакше функционисање пољопривредних произвођача, као и о неповратној помоћи кроз механизацију и друге видове стимуланса за младе пољопривреднике.

Било је ријечи и о нелегалној експлоатацији шљунка и минералних сировина из ријеке Лим уз констатацију да надлежне службе, у овом случају инспекција за воде – не радe свој посао.

„Појављује се проблем експлоатациje поменутих сировина, а Општина и држава немају никакав приход од тога“, казао је предсједник Шћекић.

Потпредсједник Симовић је саопштио да ће овим поводом бити одржан састанак Владе и координационих тијела и да ће се он лично заложити да Комунална полиција добије пуни мандат (овлашћење) да може директно контролисати експлоатацију минералних сировина и подносити прекршајне и кривичне пријаве.

Потом је разговарано о инфраструктурним пројектима у области пољопривреде који су већ, као и онима који су у плану тек да се реализују.

У претходној години настављени су радови на реализацији пројекта водоснабдијевања у селу Полица. Због тешко проходног терена на којем се морају користити средства за минирање исти ће бити настављени и ове године. Остало је да се уради 200 метара водовода и двије каптаже које ће се урадити за Полицу и село Тмушићи.

Радови на изградњи водовода у Доњој Ржаници су завршени, као и пробијање пута Виницка – Турија, према Бјеласици. У оквиру ИФАД пројекта је завршено асфалтирање 1280 метара пута у засеоку Драгосава (село Полица), од чега је један километар реализован уз учешће Општине Беране од 25%, а 280 метара средставима из општинског буџета.

текст

У разговору са потпредсједником Симовићем указано је значај путне руралне путне инфраструктуре са посебним нагласком на повезивање мјесних заједница Загорје и Петњик у джини од око 1,5 килиомтара, затим пуног правца Крчево – Џаковица.

Општина Беране је конкурисала на средства ИФАД-а са осам путних праваца, укупне вриједности 490.000 евра са учешћем Општине од 25%, док је у области водне инфраструктуре конкурисала са два пројекта. У питању су санација водоводне мреже у селу Загорје и изградња водовода у засеоку Крље, село Штитари.

Министар је овом приликом потврдио да пројекти из домена водне инфраструктуре, прије него буду одобрени морају проћи одређену процедуру, за разлику од пројеката из путне који ће бити реализовани на бази договора министарства и Општине.

„Средства су већ опредијељена за два километра радова за путеве на сеоском подручју, уз могућност да то буде увећано“, речено је.

Када је ријеч руралној инфраструктури, односно о активностима које нису обухваћене пројектима, министарство и Општина Беране, сходно договору, учествују у рализовању истих у износу од 50% укупних радова. По захтјеву Општине одбрена је реконструкција три путна правца: Џаковица, Реџов лаз и Мокри до на планини Цмиљевици; пробијање пута на релацији Горње и Доње Заостро; и изградња и реконструкција пута, Горње Заостро – Рујишта.

Што се тиче водне инфраструктуре, ресорно министарство је одобрило пројекат реконструкције водовода у засеоку Југовине, село Буче.

Учешће министарства за ова четири пројекта руралне инфраструктуре износи 50.000 евра, што је 50% од укупне вриједности.


Посјета Полици и Загорју

текст
Фото: Влада ЦГ

Боравак потпредсједника Владе у Беранама настављен је посјетом газдинствима у селима Полица и Загорје. Овом приликом добитницима механизације, у склопу јавног позива министарства за набавку исте, и пољопривредним произвођачима обратили су се предсједник општине Драгослав Шћекић и потпредсједник и министар Милутин Симовић.

Предсједник је истакао да је значајно за општину Беране да се овакви пољопривредни пројекти реализују и да из дана у дан враћамо снагу селу.

„Користим прилику да у име локалне управе изразим задовољство што се кроз неколико пројеката помогло нашим пољопривредним произвођачима, са једне стране захваљујући програму ИФАД – знатно је побољшана путна инфраструктура, док је са друге стране кроз програм обезбјеђивања механизације олакшан сам процес производње“, казао предсједник Шћекић, упутивши захвалност ресорном министарству и потпредсједнику Симовићу лично.

Уз увјерење да ће оваквих програма бити све више, предсједник је изразио и очекивање да ће се повећати број пољопривредних произвођача, а и подсјетио уједно да је општински буџет за област пољопривреде, за 55 % увећан у односу на прошлогодишњи.

„Општина Беране из године у годину издваја значајна средства, кроз различите програме помоћи, нашим произвођачима а тако ће бити и убудуће“, казао је предсједник, истакавши да постоји квалитетна сарадња на релацији Општина – пољопривредници – ресорно министарство.

Потпредсједник Симовић је изразио задовољство што је у Беранама одакле је одзив за позив био велики, јер је 80 пољопривредних произвођача са подручја наше општине добило бесповратну подршку од 94.000 еура за набавку механизације и опреме вриједне 190.000 еура.

„Драго ми је што је и предсједник општине Беране са нама. Ако желимо да остваримо напредак, морамо доприносити сви заједно без обзира на политичке разлике и мишљења. Те разлике не смију да буду препрека када је у питању потреба за напретком било ког грађанина – овдје на Полици, у Беранама или широм Црне Горе“, поручио је Симовић.

текст
Фото: Влада ЦГ

На састанку са пољопривредним произвођачима у селу Полица, мјештани су тражили да ресорно министарство подржи реконструкцију једног дијела пута у засеоку Заграђе, са чиме се он сложио. Одлучено је, у договору са предсједником Шћекићем, да стручне службе Општине Беране ураде премјер истог па да се приступи радовима.

Након Полице, потпредсједник Владе и предсједник општине обишли су МЗ Загорје, гдје су у разговору са пољопривредницима информисани о проблемима са којима се они сусрећу у свом раду. Симовић је овом приликом потврдио да ће министарство помоћи, средствима у износу од 5000 евра, завршетак радова на сеоској капели, као што је то био случај прошле године на поменутој Полици.

Састанку са потпредсједником Симовићем и његовим сарадницима, поред предсједника Шћекића, присуствовали су потпредсједник општине Раде Кљајић, секретар за пољопривреду, туризам и водопривреду Божо Премовић, његов помоћник Милутин Мићовић и шефица кабинета предсједника Дубравка Јованчевић.