Централном манифестацијом  чија порука гласи „Никада не одустати јер све је могуће у животу“ синоћ је, у Центру за културу обиљежен  Међународни дан слијепих и слабовидих, познатији као Дан бијелог штапа.

ШЋЕКИЋ: Помоћ особама са инвалидитетом мора бити константна

Потенцијалом, талентом, креативношћу и способношћу слијепих и слабовидих особа уз музику, али и поезију обиљежен је овај дан- Дан бијелог штапа, а поетско-музички програм су обогатили и ученици Школе за основно музичко образовање у Беранама.

Општина Беране подстиче афирмацију  права особа са инвалидитетом и даје на значај тој популацији, како би и они били равноправни  иницијатори позитивних промјена у друштву, а ова манифестација је подсјећање на потребу да помоћ особама са инвалидитетом мора бити константна, казао  је предсједник општине  Драгослав Шћекић у свом обраћању.

ШЋЕКИЋ: Помоћ особама са инвалидитетом мора бити константна

„Општина Беране је у протеклом периоду у низу својих политика, пројеката и активности настојала оснажити особе са инвалидитетом,  па је у складу са тим запослено девет особа, које на овај начин доприносе заједници. Намјера је да у наредном периоду буде још лица са инвалидитетом у органима локалне управе. Учествовали смо у пројектима гдје је посредством Сајмова запошљавања, у организацији Каритаса Барске Надбискупије, запослено осам лица са инвалидитетом код различитих послодаваца. Такође, раније у сарадњи са истом организацијом успостављена је копирница и дигитална штампа у Беранама, у простору који је обезбиједила Општина“, казао је Шћекић.

Поред локалних докумената, општинског Савјета за питања особа са инвалидитетом, Шћекић је подсјетио присутне и на рад Дневног центра за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју.

Извршни директор Савеза слијепих Црне Горе, Горан Мацановић рекао је да је циљ оваквих манифестација, које се обиљежавају од 1992. године да се кроз показивање различитих домета особа са оштећеним видом укаже на то да су оне једнако важне и да су они равноправни као и сви други грађани.

ШЋЕКИЋ: Помоћ особама са инвалидитетом мора бити константна

„Иако се од нас очекују да на овај дан указујемо на препреке са којима се суочавају особе са оштећеним видом, ми смо одлучили да већ пар година не причамо о проблемима. Особе са оштећеним видом немају проблеме, већ препреке које им пред њихово свакодневно функционисање поставља друштво. Зато су  друштво и заједница  у обавези да поштују људска права  ове категорије грађана и уклањају препреке које постављају пред њима“ казао је Мацановић.

Централној манифестацији претходила је изложба „Додиром гледајмо“ познатог беранског вајара Зорана Миловића.

Треба нагласити да је ово прва изложба  овог типа, која је отворена у Црној Гори, а  прилагођена је слијепим и слабовидим особама.

Изложбу је отворио предсједник Скупштине општине Беране Новица Обрадовић, који је сврху и замисао умјетникове изложбе приближио посјетиоцима.

ШЋЕКИЋ: Помоћ особама са инвалидитетом мора бити константна

„Основна замисао изложбе је да посјетиоци, путем додира и маште доживе љепоту и богаство људског исказа у облику скулптуре и културне разноликости. Уз експонате се налазе натписи са објашњењем одштампаним на Брајевом писму и у аудио формату који је забиљежен и представља опис скулптуре са основним подацима“, истакао је Обрадовић.

Обрадовић је додао да Општина Беране, организовањем овог културног догађаја шаље јасну поруку да заједно можемо и хоћемо да стварамо предуслове за пуно и активније учешће у друштвеној заједници, не само особа са оштећењем вида, већ и свих других особа са инвалидитетом.

„На том путу, и овом изложбом показујемо да смо добро планирали и да смо досљедни у остваривању заједничког циља и он ће бити постигнут“, додао је он.

На изложби је изложено 15 скулптура рађених у дрвету ораха, јасена, крушке и тополе. Како је казао скулптор Зоран Миловић, „свака скулптура је прича за себе- прича која је дио наших живота“, а умјетника за изложбу је инспирисао добар пријатељ и комшија Бранко Раичевић, који је изгуби вид.

ШЋЕКИЋ: Помоћ особама са инвалидитетом мора бити константна

„Када би ме преко ограде питао шта радим, дошао сам на идеју да направим причу коју он може да разумије, осјети детаље мојих скулптура, доживи њихову љепоту и развије машту додиром. Први пут је дозвољено да посматрачи скулптуре додирују, тако да ме чини радосним  што сам омогућио да на овај начин слијепи и слабовиди доживе умјетност без препрека“, казао је Миловић.

Организатори ове манифестације Општина Беране- Секретаријат за спорт, културу, омладину и сардању са НВО, Савез слијепих Црне Горе, Подручна организација слијепих и слабовидих за општине Беране, Андријевица, Плав и Рожаје уз помоћ Министарства културе, шесту годину за редом обиљежавају Међународни дан бијелог штапа, како би јавности подигли свијест о специфичним потребама слијепих и слабовидих особа, али истовремено да им укажу поштовање за сав допринос који дају друштвеној заједници.