„Беране је било вјесник промјена, град који је храбро и стамено одлучио да Црна Гора мора да се мијења“, казао је предсједник општине Драгослав Шћекић у интервјуу „Вијестима“ и навео да су очекивања од нове Владе пријеко потребне инвестиције на сјеверу и у Беранама, које треба реализовати већ у првој години мандата ове Владе.

Општина Беране је била вјесник промјена у Црној Гори, те 2014. године нова власт затекла је скоро слично стање које сада затичу министри нове Владе.

То је у интервјуу “Вијестима” казао предсједник општине Беране Драгослав Шћекић.

Подсјећајући на притиске и игнорантски однос тадашње државне власти према јединој опозиционој општини, он је навео да су очекивања од нове Владе, пријеко потребне инвестиције на сјеверу и у Беранама, које треба реализовати већ у првој години мандата ове Владе.

Вијести: Беране је, сада је сасвим јасно, било вјесник промјена у Црној Гори. Да ли сте у то вјеровали када сте смијенили ДПС у Беранама 2014. године?

Шћекић: Рекао бих да је Беране било и вјесник промјена нас грађана, град који је храбро и стамено одлучио да Црна Гора мора да се мијења. И први пут десило се да се та одлучност исказује мирно, протестним шетњама које су прерасле у литије. Десио се народ који се више није могао и није требало да заустави. Побједу на изборима једино није очекивао сада опозициони ДПС и његови коалициони партнери. Чврсто сам вјеровао да ће се то десити као и 2014. године, када је сва државна машинерија употријебљена против листе “Здраво Беране“. Оно што је засигурно је да Беране не воли координаторе из централе и не прихвата њихову душебрижност само уочи свих избора.

Вијести: Нова Влада и министри, како свакодневно можемо чути, сусрећу се са разним опструкцијама и причају да у својим ресорима затичу хаотична стања. Шта сте ви затекли када сте преузели власт у општини?

Шћекић: Дуга владавина, преко три деценије, једине до сада несмјењиве власти у Европи, највише штете је направила, наравно, грађанима Црне Горе, па морам рећи и себи. У увјерењу да не могу бити смијењени, у готово свим институцијама направили су такозване приватне феуде и релаксирану атмосферу у којој се нису много ни бавили проблемима обичног човјека, грађанина од чијег су новца примали високе плате и све друге бенефите. Нормално је да када се не живи само од своје зараде, него када уз то имате привилегија, да ће стање на крају да буде, како сте рекли и сами, хаотично. Али, држава има снаге да то стање и доведе у ред, и ја у то искрено вјерујем.

Вијести: Шта је била посљедица тога, да ли су вам стизали на наплату рачуни за које није било трагова у општинској архиви?

Шћекић: У Општини смо 2014. године затекли скоро слично стање као што сада затичу министри нове Владе. И данас нам стижу на наплату рачуни којих није било у књиговодству, пресуде за елаборате који нису у посједу општинских органа, за радове који никад нису урађени. Обавезе од скоро двадесет милиона еура, велико су оптерећење и за много богатије средине. По кривичним пријавама које су поднијете, подигнуте су оптужнице од стране Специјалног државног тужилаштва (СДТ)

Вијести: Наредних шест година, до посљедњих парламентарних избора, били сте једина опозициона општина на сјеверу државе и једна од ријетких опозиционих општина у Црној Гори? Шта је то значило и да ли је било опструкција са државног нивоа?

Шћекић: Статус опозиционе општине и препознатљивост није ни мало једноставна. Трудили смо се да сарађујемо са централном влашћу, зарад интереса наших грађана, али је улагање у Беране било увијек дозирано у односу на нама сусједне општине. Административне процедуре за нас су биле предугачке, у мјери бесмисленог поступања. Све је то црпило енергију, одуговлачило радове са циљем нарушавања и интегритета локалне власти. Као што сам и прије ракао, створило је то пркос и инат у нашем човјеку да га не може нико ни уцјењивати ни понижавати. Што би се рекло у ДПС-у, “нијесу препознали ни терен, ни човјека”!

Вијести: Како сте успијевали да у таквој ситуацији покренете развој града и одржите и сачувате власт и на изборима 2018. године? Ако би се бројали сви избори који су у међувремену одржани, ви сте успјели да ДПС побиједите више пута. Ђукановић је у овом граду изгубио и предсједничке изборе?

Шћекић: Локална власт је кренула путем на којем је и сада, да у сваком сегменту поправља стање, и мислим да смо успјели у томе. И грађани су на свим изборима од 2014. до данас потврдили да је то заиста тако.

Вијести: Шта очекујете од нове Владе?

Шћекић: Моја очекивања од нове Владе су да се пријеко потребне инвестиције на сјеверу и у Беранама реализују још у првој години мандата ове Владе. Такође, очекујем и исправљање неправде када смо закидани из године у годину код дођеле средстава егализационог фонда.

Вијести: Како видите развој даље ситуације у Црној Гори, и шта би поручили грађанима који нестрпљиво очекују промјене. Колико може да траје демонтажа система који је ДПС са својим сателитским партијама деценијама стварао?

Шћекић: Реално је да је потребно вријеме да се направи један нови систем у којем неће бити разлика, пођела и корупције. У томе сви који желимо демократију, а она је владавина права, морамо учествовати, али и сви који су радили за своју корист, а на штету свих нас, морају одговарати.