Предсједник општине Беране Драгослав Шћекић састао се данас са представницима беранских угоститеља због ситуације у којој су се нашли након одлуке Националног координационог тијела за заразне болести (НКТ) Владе Црне Горе да се до 30. јула продужи примјена мјере забрана рада угоститељских објеката у Беранама.

ШЋЕКИЋ: Не желимо да допринесмо погоршању епидемиолошке ситуације, али тражимо од НКТ да се преиспитају мјере које важе за Беране

Предсједник општине је рекао да ће се локална власт обратити Националном координационом тијелу за заразне болести Владе Црне Горе захтјевом да се преиспитају мјере које важе за Беране, а тичу се продужавања примјене мјера забране рада угоститељских објеката до 30. јула.

“Ми, као Општина Беране, подржавамо иницијативу беранских угоститеља, тако да ћемо се обратити Националном координационом тијелу да сагледа све могућности да се ове мјере промијене. Не желимо да коментаришемо струку јер нама је циљ да буде у Беранама што мањи број заражених, али морамо указати на одређене нелогичности”, казао је предсједник општине Беране и додао:

Не желимо да захтјевом према НКТ-у допринесемо погоршавању епидемиолошке ситуације у граду, али тражимо да се на исти начин приступи при доношењу мјера као што је случај у другим градовима широм Црне Горе”, нагласио је предсједник.

Предсједник је изразио велику забринутост због читаве ситуације.

“Са једне стране имамо обољеле од коронавируса, а са друге стране озбиљно је угрожено функционисање привредних дјелатности, односно егзистенција свих у том низу – од власника до запослених и њихових породица. То је озбиљна социјална слика која не одговара никоме”, истакао је Шћекић.

ШЋЕКИЋ: Не желимо да допринесмо погоршању епидемиолошке ситуације, али тражимо од НКТ да се преиспитају мјере које важе за Беране

Предсједник општине је казао да ће Општина Беране поново усвојити сет економских мјера за подршку привредницима, односно за ублажавање отежане ситуације усљед пандемије новог коронавируса.

“Иако Општина Беране, као и њени грађани, тако и остале локалне самоуправе на сјеверу Црне Горе, имају проблема, ово је само додатно отежало ситуацију у којој се сви скупа налазимо”, рекао је предсједник на састанку са угоститељима.

Предсједник Шћекић је нагласио да Влада Црне Горе у случају беранских угоститеља мора дјеловати ургентно, обзиром да и без запослених у угоститељству, који би остали без посла, има превише незапослених у Беранама, а и на сјеверу Црне Горе генерално.

„Ситуација у Беранама је много тежа и потребна су далеко већа издвајања средстава државе“, подвукао је предсједник.

ШЋЕКИЋ: Не желимо да допринесмо погоршању епидемиолошке ситуације, али тражимо од НКТ да се преиспитају мјере које важе за Беране

Како су угоститељи казали они су се организовали јер им је угрожена егзистенција, наглашавајући да су се обратили предсједнику општине за помоћ иако, како су казали, знају да наведене мјере нису у надлежности Општине Беране.

„Овдје смо у име свих угоститеља Берана да изразимо негодовање што смо затворени, што не радимо. Желимо да видимо да ли постоји неко решење за нас“, казали су угоститељи.

Они су навели су да су у јако лошој ситуацији они и њихови запослени због короне, а да ће последице бити још теже после одлуке НКТ да мјере буду продужене због епидемиолошке ситуације у Беранама.

Подвукли су и да су угоститељи у ситуацији да због, како су казали, дискриминаторских мјера проузрокованих епидемијмом коронавируса немају одакле да плате запослене и остале обавезе које су се у међувремену нагомилале по разним основама.

„Због затварања угоститељских објеката, већина неће имати од чега да живи и да прехрани породице јер им је ово једини извор прихода“, казали су угоститељи.

Састанку су присуствовали у име угоститеља Горан Савовић (пицерија „Пасаж“), Сања Руговац („Паб штаб“) и Стефан Лончаревић („Time out“).

Поред предсједника Шћекића, у име Општине, присуствовали су Дарко Стојановић, савјетник у Служби предсједника, Никола Урошевић – шеф Бироа за односе са јавношћу и Владимир Обрадовић – правни савјетник у Дирекцији за имовину.