„Беране је најбоља копча Црне Горе и Србије, град духовне традиције и мултиетничког склада“, оцијењено је на састанку предсједника општине Беране, Драгослава Шћекића и амбасадора Републике Србије у Црној Гори, др Владимира Божовића данас у Беранама.

Амбасадор Републике Србије у Црној Гори, Њ. Е. др Владимир Божовић данас је био у првој званичној радној посјети општини Беране, а домаћин му је био предсједник општине Драгослав Шћекић. Састанаку са амбасадором, у кући војводе Гавра Вуковића, присуствовао је и предсједник Скупштине Општине Новица Обрадовић.

Предсједник Шћекић је истакао да је данашња посјета амбасадора Србије од великог значаја за Беране, ако се има у виду да велики број грађана Берана гравитира према Београду и Србији.

„Србија је увијек присутна у Беранама.
Данас смо са уваженим амбасадором разговорали о многим значајним темама. Било је ријечи о сарадњи Црне Горе и Србије, и Берана у оквиру те сарадње“
, казао је предсједник Шћекић.

Навео је да је током састанка разговорано о пројектима који би могли да се реализују у општини Беране у наредном периоду. Фокус је био на економској сарадњи, која је значајана за развој овог краја и Црне Горе.

„Надамо се да ће у будућности много тих пројеката започети и реализовати, а све у интересу грађана Берана и грађана Црне Горе. Такође смо сигурни да ће се значајно унаприједити та сарадња у будућности“, рекао је први човјек беранске општине.

Предсједник Шћекић је изразио увјерење да ће у наредном периоду бити отворен конзулат Србије у Беранама и подсјетио да је то значајно питање већ иницирано раније.

Амбасадор Божовић се захвалио грађанима Берана на одбрани заједничких вриједности Србије и Црне Горе.

„Једно велико хвала грађанима Берана за одбрану српског језика, цркве и светиња, на један достојанствен и миран начин, не угрожавајући Црну Гору и не доводећи у питање њену државност“, казао је Божовић.

Он је истакао да се Србија као сусједна, пријатељска и братска држава никада није мијешала, нити ће се мијешати у унутрашње ствари Црне Горе.

„Иако смо веома неаргументовамо, врло злонамјерно и неправедно оптуживани за некакво мијешање у претходном периоду“, подвукао је амбасадор Србије.

Он је рекао да Србија државу Црну Гору апсолутно поштује као међународно признату, суверену, независну, чланицу Уједињених нација, најближег и најискренијег сусједа, пријатеља и брата.

„Беране представља најбоља копчу и везивно ткиво између Републике Србије и Црне Горе“, истакао је он.

Навео је да је разговарао са руководством Општине Беране о конкретним пројектима економске сарадње, односно о унапређењу те сарадње, уз констатацију да грађани Берана очекују конкретне потезе који ће допринијети њиховим бољем и квалитетнијем животу.

„Договорили смо да Општина Беране изађе са конкретним предлозима и пројектима које ћемо ми помоћи“, навео је амбасадор.

Он је казао да се интензивно ради на припремању свега што је потребно за отварање новог конзулата у Црној Гори, у Беранама, поред оног који већ постоји у Херцег Новом.

„Беране по свим параметрима то заслужује. Када Србија постиже успјехе, овдје се слави и радује“, рекао је амбасадор Србије и најавио финансирање реконструкције великог градског парка код Лима.

„Упознат сам од стране челника Општине Беране да је у завршној фази идејно решење за један од градских паркова, тако да смо договорили да Република Србија финансира његову реконструкцију“, рекао је српски амбасадор.

Он је у наставку говорио о проблемима интерно расељених лица са Косова и Метохије који су смјештени у Беранама.

„Беране су помогли када је Србији било тешко и пружили братску и пријатељску руку, примивши велики број људи како са КиМ-а, тако и из БиХ“, навео је амбасадор и додао:

„Заједно са Општином Беране и новом Владом Црне Горе, Србија ће наћи најбоље рјешење како да помогне. Очекујем да се односи наших држава значајно унаприједе, као и да нова Влада ради у корист свих грађана Црне Горе. Сигуран сам да долазе боља и повољнија времена гдје ћемо се боље разумејети“, закључио је Божовић, наглашавајући да је овдје међу својима јер је рођен у Црној Гори, у Никшићу, и да Беранцима жели да искаже посебно поштовање због низа ситуација у периоду који је за нама.

Након састанка у кући првог црногорског дипломате – војводе Гавра Вуковића, предсједник и амбасадор су размијенили пригодне поклоне.

Предсједник Шћекић и амбасадор Божовић су потом посјетили расељена лица у избјегличком насељу Рудеш, како би детектовали, како је истакао амбасадор, „њихове стварне потребе да би избјегли злоупотребу средстава, као што је био случај у прошлости“.

На крају су заједно посјетили манастир Ђурђеви Ступови, катедрални манастир Епархије Будимљанско-никшићке.

Састанку су присуствовали савјетник предсједника општине, Дарко Стојановић, шеф Бироа за односе са јавношћу, Никола Урошевић и савјетница за расељена лица у Општини Беране, Љубинка Мијовић.

У пратњи амбасадора Божовића била је предсједница хуманитарне фондације „Вања“, Марија Кековић.

Видео:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=631920337526417&id=631013017014381

Галерија: