„Са министром културе Александром Богдановићем разговорили смо о изградњи нове мултимедијалне зграде Центра за културу и констатовали да је то потребно Беранама. Са активностима на том пољу планирамо да кренемо ускоро“, казао је предсједник општине Беране Драгослав Шћекић у изјави за медије.

novi centar za kulturu berane

Предсједник Шћекић састао се данас са министром културе Александром Богдановићем који је боравио у радној посјети Беранама поводом отварања дванаесте Љетње дипломатске школе „Гавро Вуковић“.

Након свечане церемоније отварања Школе, предсједник општине и министар културе са својим сарданицима одржали су састанак на којем су разговарали о различитим темама.

По завршетку састанка министар Богдановић је заједно са предсједником Шћекићем обишао Полимски музеј гдје су потом уприличене изјаве за представнике медија.

novi centar za kulturu berane

„Током данашње радне посјете Општини Беране имао сам то задовољство да се сретнем са предсједником општине, господином Драгославом Шћекићем и његовим сарадницима. Заједнички је констатована јако добра и садржајна сарадња у досадашњем периоду али и пуно простора за њено унапређење“, казао је министар и објаснио да су у области културно – умјетничког стваралаштва договорене одређене активности у будућности.

„Министарство културе ће наставити да подржава све оне активности фестивалског типа за које град процијени да су од изузетног значаја“, истакао је он и навео да ће поред Тандр феста и Државне смотре рецитатора, убудуће бити третирано оно што буду назначено као приоритет од стране Општине Беране.

„Дотакли смо се и оног сегмента који је незаобилазан, а то је заштита и очување културне баштине. Од 37 непокретних културних добара, констатовали смо да су 32 меморијалног карактера. Договорили смо се да у наредном периоду приоритет буде спомен комплекс на Јасиковцу“, изјавио је Богдановић и рекао да се може у складу са тим приступити изради главног пројкета како бисмо већ, према његовим ријечима „сходно плану и програму очувања и заштите културних добара, планирали средства за 2020. годину“.

„Наравно то ћемо урадити у партнерству са Општином Беране како би већ током наредне године добар дио посла завршили“, нагласио је он.

Током састанка је посебан акценат стављен на стање у којем се тренутно налази берански Центар за културу, а чињеница је да је оно доста лоше.

„Договорили смо да је крајње рационално да се крене у изградњу новог Центра за културу, који би био у саставу једне мултимедијалне структуре. Министарство културе ће до средине 2020. године одрадити техничку документацију, затим идејно решење у сарадњи са Министарством одрживог развоја и туризма, док је задатак Општине Беране да припреми пројкетни задатак, како би током наредне године ушли у реализацију овог захтјевног посла“, казао је министар културе.

„Сматрамо да Беране заиста заслужује да има један репрезентативан Центар који би уједно и био одраз културно – умјетничког стваралаштва и дао допринос умјетничкој културној сцени Црне Горе“, закључио је.

У наставку је изразио здовољство што је у прилици да у склопу посјете Беранама обиђе и Полимски музеј и том приликом се захвалио директорици Виолети Фолић на гостопримству.

„Овај музеј има разнородне активности и годинама уназад се бави различитим дијапазоном тих активности. Са посебним фокусом на археолошка истраживања и археологију. Драго ми је да смо се данас и увјерили у оно што је заиста стање овог музеја и у наредном периоду ћемо подржати активности ове установе“, нагласио је Богдановић.

„На састанку са предсједником Шћекићем и његовим сарадницима разговарали смо и о сектору креативних индустрија. С обзиром да је то сектор који све више наилази на пуну пажњу умјетника, стваралаца… Позвали смо наше колеге из Општине Беране да учествују на предстојећем конкурсу, како би имали више креативних идеја из Берана и тако подржали одређена појединачна решења кроз програм Креативна Црна Гора“, појаснио је министар и додао да на основу одређених производа из области креативних индустрија, како је нагласио „можемо имати и неколико успјешних бизниса што и сада радимо на нивоу Црне Горе, а Беране свакако доприноси том сегменту креативних индустрија“.

На крају састанка је разговарано о међународној сарадњи као посебном сегменту.

„Заједнички је констатовано да та сарадња може бити још дјелотворнија уколико заједнички наступимо на тржиштима Европске уније кроз предприступне фондове, као и програме Креативна европа и Европа за грађане. Како би на тај начин мултилатерално са још неколико земаља региона успјешно кандидовали оне пројекте за које сматрамо да ће нам недостајати средства у буџету, а који ће бити будућа окосница развоја наших културних политика како на сјеверу тако и укупно у Црној Гори“, казао је на крају.

novi centar za kulturu berane

„Данас смо имали, као што је министар културе казао, јако садржајан састанак током којег смо се дотакли значајних тема, а које су интересантне и јако потребне за развој културе у Беранама али и на сјеверу Црне Горе“, казао је предсједник Шћекић овом приликом.

„Нешто што је јако значајно и што је већ саопштено, ми смо разговорили о изградњи нове мултимедијалне зграде Центра за културу и усагласили да је то потребно Беранама. Са активностима на том пољу планирамо да кренемо ускоро. Општина Беране ће почети са израдом пројектног задатака, а онда ће свакако даље кораке предузети Министарство културе, које ће у сарадњи са Министарством одрживог развоја урадити идејно решење“, истакао је предсједник наше општине и подвукао да је планирано да по изради коначног пројекта, а што се може очекивати до средине наредне године, отпочне са реализацијом поменутог пројекта.

Предсједник је у наставку навео да је сувишно рећи колико је значајн Центар за културу за развој културе у Беранама.

„Обзиром да се садашња зграда не налази баш у најбољем стању, иако смо ми почели са одређеним реконструкцијама, нама је ипак потребан нови објекат у којем ћемо развијати све оне садржаје које планирамо у будућности“, објаснио је предсједник.

Оно што је значајно за општину Беране и њене грађане, по ријечима предсједника Шћекића, јесте комплекс на Јасиковцу и то је нешто гдје су већ започето одређене активности.

„На састанку са господином Богадновићем разговарано је да већ током наредне године почну заједничке активности на реконструкцији,
како би дошли до квалитетног решења које би довело до очувања излетишта и комплекса на Јасиковцу“, рекао је он.

„Имајући у виду да је ријеч о оставштини чувеног архитекте Богдана Богдановића, који се изучава на међународним универзитетима, онда и Беране и Црна Гора морају посебно водити рачуна а данашњи састанак је био прилика да се то нагласи“, подвукао је предсједник општине и напоменуо да је разговарано и о свим оним пројектима који се тичу развоја културе и културне баштине, а који су дио манифестације Беранско културно љето која ове године обиљежава 40. година постојања.

„Морам напоменути да је у односу на претходну годину издвајање за те програме значајно веће, али је и констатовано да та издвајања у наредном периоду могу бити још већа. Тај континуитет повећања средстава за развој таквих садржаја у Беранама има простора и речено нам је да ће Министарство културе размишљати у том правцу“.

Предсједник је на крају нагласио да је Општина захвална за све оно што доприносу развоју Берана, а што потиче од стране министарстава, са акцентом на образовање и културу.

„Данас смо од министра Богдановића добили увјеравања да ће уложити свој максимум како би се побољшала културна инфраструктура и садржаји који се тичу Општине Беране. Сигуран сам да ће наредна година дати резултате у том поравцу“, закључио је пресједник Шћекић на крају.

novi centar za kulturu berane