Представници Општине Беране и Привредне коморе Србије састали су се јуче у циљу јачања сарадње и унапређења економских односа између привредника у региону. На састанку са руководством Општине, предсједник Привредне коморе Србије Звонко Туфегџић  истакао је важност повезивања беранских и привредника из Србије, и оцијенио да ће заједничка сарадња донијети  бројне користи за привреду и становништво Берана, као и за ширу заједницу у региону.

Састанак је отворио предсједник Скупштине Општине Беране Новица Обрадовић, који се осврнуо на потенцијале Беранске општине и могућност пословања страних инвеститора.

,, Очекујемо да ће овај иницијални састанак дати резултате, да ћете нам помоћи да створимо јаче пословно окружење у нашој општини, а ми смо ту, као локална самоуправа да обезбиједимо усове и пружимо помоћ како би Беране, које се налази на чворишту путева, постало јак привредни центар”, истакао је Обрадовић.

На састанку су разговарали о кључним питањима која се тичу привредног развоја Берана и како Привредна комора Србије може да помогне у том процесу. Говорило  се о могућностима за постизање  сарадње између привредника у региону  у областима дрвопрераде, производње воћа, металуршке и друге производње, и туризма.

Предсједник Општине Беране Вуко Тодоровић истакао је да је привреда, као замајац економског напретка, од изузетне важности  за останак нашег становништва овдје, и смањење тренда исељавања, који је, нажалост из године у годину све већи.

,, Општина Беране је заинтересована за развој економских односа са привредницма из региона,  и овај састанак представља сјајну прилику за нас да разговарамо о могућностима за стварање нових контаката”, казао је предсједник Тодоровић.

Предсједник Привредне коморе Србије, Звонко Туфегџић, изразио је задовољство због тога што је дошло до састанка и нагласио да је Привредна комора спремна да подржи развој економије у Беранама, и да ће у наредном пориоду  остварити контакт беранских и заинтересованих привредника из региона.

„Наша Комора има за циљ да помогне развој економије и драго нам је што имамо прилику да разговарамо са нашим колегама у Беранама о томе како да остваримо нашу сарадњу и повежемо привреднике и инвеститoре са ових простора“, рекао је Туфегџић.

Општина Беране, са партнерима, годинама уназад сповела је пуно прекограничних пројекта, тако да jе сарадња и у том дијелу могућа, казао је предсједник Тодоровић.

Представници општине Беране изнијели су своје идеје о томе како унаприједити привреду и привући више инвеститора у Беране. Такође су истакли да постоји велики потенцијал у секторима туризма, пољопривреде и производње хране.

Представници Привредне коморе Србије су подржали ове идеје и предложили неке конкретне кораке које би се могли предузети да би се ови сектори развијали и подржавали. Такође су понудили помоћ у смислу пружања обуке и савјетовања за локалне привреднике.

Састанак је завршен договором да ће се успоставити редовна сарадња између општине Беране и Привредне коморе Србије како би се унаприједио привредни развој Берана и регије. Очекује се да ће ова сарадња донети бројне користи за привредни развој.

Састанку су присуствовали, испред Привредне Коморе Ивана Луковић, стручни сарадник за пројекте и Јован Нешовић, консултант, и испред Општине Беране Дамјан Ћулафић и Младен Премовић, потпредсједници,  Небојша Бабовић, директор Регионалниог бизнис центра, и Ирина Зечевић, шефица ПР Бироа.