Предсједник Општине Беране Драгослав Шћекић састао се са предсједником Општине Рожаје Рахманом Хусовићем и предсједником Скупштине Алмиром Авдићем, који су боравили у званичној посјети Беранама. На састанку, којем је присуствовао и потпредсједник Општине Марко Лалевић, разговарано је о унапређењу сарадње између двије општине.

Истакнуто је да општине на Сјеверу морају јединствено наступати у правцу остварења појединачних и заједничких развојних циљева и заштите интереса грађана што ће допринијети већем степену социо-економског напретка цијеле регије, а исказана је и потреба за већом децентрализацијим и јачањем надлежности локалних самоуправа.

„Унапређење локалних самоуправа, како у демократизацији, тако и кроз социо-економско јачање је неопходно на путу приступања Црне Горе Европској унији, за шта су опредијељене општине Беране и Рожаје“, заједнички је оцијењено.

Констатовано је да сарадња између локалних самоуправа мора бити интензивнија и поспјешивана са свих нивоа власти.

Најављено је да ће Рожаје и Беране у наредном периоду интензивирати активности у правцу рјешавања заједничких проблема попут одлагања комуналног отпада и уподобљавања путне инфраструктуре која их повезује.

Приоритетном је означена и размјена искустава у сфери локалног управљања а разматрани су и модели партнерске сарадње на заједничким пројектима који се финансирају из домаћих и страних фондова.

Предсједници двије општине су оцијенили да је значај очувања мултиетничког концепта њихов заједнички циљ и да друштво не смије дозволити појединцима или неодговорним групама да наруше грађански концепт државе.

Потребно је више посветити пажње спровођењу правних регулатива и побољшању стандарда грађана.

Људи на истакнутим функцијама не смију дозволити да у јавности превладају мишљења и дјеловања појединаца чији је циљ да наруше међувјерски склад, једна је од главних порука са састанка.

Састанку су присуствовали шефица Кабинета предсједника Општине Беране Дубравка Јованчевић, шеф Кабинета предсједника Општине Рожаје Емир Куч и шеф Бироа за односе са јавношћу Општине Беране Никола Урошевић.